Energi Norge

Innhold

Ukens innblikk: Drømmejobb i fornybarnæringen

Bilde av en blid mann som står og graver i en grøft

Åsmund deler ofte bilde på Instagram (asmundke) fra jobbhverdagen sammen med kollegene i Høgt & Lågt Kraftleidningstenester. Gjør det du og, med emneknappen #strømbassadør!

Åsmund Kristen Eikeland (34) er mannen som har drømt om et liv som kraftkar siden barnsben av og han gir ikke opp når han først har satt seg et mål.

Hver uke får du møte en av kraftnæringens 15.000 helter. Ukens helt velges utfra hverdagsbilder som postes på Instagram med emneknaggen #strømbassadør. Denne uken møter du Åsmund Kristen Eikeland i Høgt & Lågt Kraftleidningstenester.

Hvorfor valgte du et yrke i fornybarnæringen?

– I fireårsalderen fikk jeg for første gang være med faren min på jobb, han var kraftverkssjef i Saudefaldene, og de som jobbet i kraftstasjoner og på overføringsanlegg var helter i mine øyne.

Hvordan var utdanningsløpet ditt?

– Jeg fikk etter hvert sommerjobb som bakkemann på et linjemontørlag i SKL Nett på Stord. Etter noen sommerjobber her var det ingen tvil, jeg ville bli energimontør! Den gangen var det vanskelig å få læreplass som energimontør der jeg bodde så drømmen ble satt litt på vent. Jeg startet isteden som elektrikerlærling i en lokal installasjonsbedrift. Der tok jeg først fagbrev som elektriker gruppe L, og deretter telekommunikasjonsmontør.

Jeg var lenge utleid som fibermontør i flere lokale everk før tilbudet om praksisplass som energimontør dukket opp hos Finnås Kraftlag på Bømlo. Der jobbet jeg i ett og et halvt år på distribusjonsnettet før jeg søkte meg over til SKL Nett, og fikk jobb som linjemontør på sentral- og regionalnett. Selv om det ble en omvei mot drømmeyrket angrer jeg ikke.

Hvorfor valgte du å starte eget firma?

– Jeg jobbet som linjemontør i SKL i fem kjekke år, men tenkte ofte at det hadde vært fint å drive for seg selv, slik at jeg også kunne bruke kompetansen jeg hadde fra de to andre fagene mine. For å få oppfylt den drømmen så skiftet jeg jobb til offshore. Med jobb som fagoperatør Elektrosikkerhet og Drift, med fast rotasjon i Nordsjøen, ble det rom for å bygge opp egen bedrift i friperiodene.

I hvilken forbindelse er bildet tatt?

Bildet er tatt da vi holdt på å bygge om en linjetrase med hengekabel til belagt linje (BLL). Vi jobbet langt ute i havgapet ved Brandasund på Bømlo. Her endres været fort og etter noen flotte dager her ute kom det plutselig et kraftig snøvær. Det er ikke hver dag en opplever nesten 30 cm med snø på knapt to timer, så da kom kameraet frem.

Hvordan er fremtidsplanene dine?

– Tre år med egen bedrift gir mersmak og jeg håper at driften går så bra at jeg etter hvert kan få med meg to til fire montører som medeiere og drivere av Høgt & Lågt Kraftleidningstenester.

Hva liker du best ved arbeidsdagen din?

– Jeg får jobbe med veldig mye forskjellig. Jeg kan sveise 200 fiber den ene dagen og strekke store høyspentlinjer neste dag. Ingen dager er like og en får jo kjenne all slags vær på kroppen. Det er mye vær på vestlandet! Når en får krydret dette med fantastiske naturopplevelser så er jeg ikke i tvil om at dette er den beste jobben i den beste bransjen!

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: