Enighet om oppgjøret i kraftsektoren

Nyhet, Arbeidsrett og lønn

Publisert

Foto: Ståle Borgersen, Anne Cathrine Frøstrup og Bjørn Fornes.

Ståle Borgersen (t.v.) fra Energi Norge og Bjørn Fornes fra EL og IT Forbundet kom til enighet natt til onsdag, med hjelp fra mekler Anne Cathrine Frøstrup.

Energi Norge og EL og IT Forbundet kom i natt til enighet om oppgjøret i kraftsektoren. Det var viktig å unngå en konflikt som ville rammet entreprenørbedriftene hardt økonomisk, og svekket beredskapen for viktig infrastruktur i en krevende tid for Norge.

Kravene var i stor grad rettet inn mot Energi Norges entreprenørmedlemmer, som driver utbygging, vedlikehold, drift og beredskapstjenester innen kraftforsyning, fibernett og annen infrastruktur.

På overtid i meklingen natt til onsdag ble partene blant annet enige om en rekke presiseringer knyttet til rotasjonsordninger for arbeid ute på anlegg.

– Det har vært tøffe og krevende forhandlinger. Nå er vi først og fremst glade for at vi unngår en streik som ville rammet entreprenørbedriftene hardt og svekket beredskapen i samfunnet på et svært dårlig tidspunkt, sier Ståle Borgersen, direktør for arbeidsliv i Energi Norge.

Det er enighet om et generelt tillegg på kr 0,50 per time og økte minstelønnssatser. Alle kronesatser justeres med 5,6 prosent, der ikke annet er avtalt. Oppgjøret er gjennomført innenfor den økonomiske rammen til det såkalte frontfaget.

– Vi har strukket oss langt, samtidig som vi har tatt hensyn til at entreprenørbedriftene opererer i et marked med knallhard konkurranse, også fra utenlandske selskaper, sier Borgersen.

Årets oppgjør var et hovedoppgjør hvor det ble forhandlet om både lønnstillegg og innholdet i Energioverenskomsten, som er tariffavtalen mellom EL og IT Forbundet og Energi Norge. Det ble brudd i forhandlingene 16. september, men altså løsning hos Riksmekleren 4. november.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: