Energi Norge

Innhold

Elektriske kandidater til Næringslivets klimapris

Nyhet, Energibruk og klima

Publisert

Elektrisk gravemaskin. Illustrasjon

Pon Equipment er en av kandidatene til å vinne Næringslivets klimapris for utviklingen av denne batterielektriske gravemaskinen. Foto: Pon Equipment

To av tre finalister til Næringslivets klimapris kutter utslipp ved hjelp av elektrifisering. Dette tydeliggjør fornybarnæringens viktige rolle i klimaarbeidet.

Næringslivets klimapris deles i år ut for femte gang. Prisen er et samarbeid mellom NHO, NTNU og ZERO. Pon Equipment, Yara Birkeland, og Tine er de tre utvalgte finalistene til å vinne prisen, hvorav de to første nomineres for henholdsvis elektrisk gravemaskin og elektrisk containerskip.

– Det er inspirererende å se at to av finalistene til årets pris kutter utslipp ved hjelp av elektrifisering. Fornybar energi er løsningen på klimautfordringene og disse nominasjonene illustrerer den viktige rolle vår næring har i dette arbeidet, sier direktør for fornybar energi Eivind Heløe i Energi Norge.

Vinneren av Næringslivets klimapris vil bli kåret på Zerokonferansen 7.november. Her er en beskrivelse av de tre kandidatene:

Pon Equipment for utvikling batterielektriske gravemaskin 
Energibruk og klima

Pon Equipment har i samarbeid med Caterpillar lansert Cat323F Z-line, en 25 tonns batterielektrisk gravemaskin – trolig verdens første av sitt slag. Gravemaskinen ser ut som en vanlig Cat-modell, men Pon har bygd om og ersattet dieseltank med batterier. Utslippene, både av CO2, NOx og partikler forsvinner, og mindre tomgangskjøring vil kunne bidra til forlenga levetid på maskinen. Markedet for løsningen er stort, men det er fortsatt i en tidlig fase. Imidlertid viser løsningen hvordan norsk innovasjon og utvikling kan skape store endringer av internasjonal betydning, og det inspirer til utvikling av nye maskinkonsepter på flere områder.

Yara og Kongsberggruppen for utvikling av verdens første elektriske og autonome containerskip - Yara Birkeland 
Utslippsfrie containerskip

Yara Birkeland er verdens første elektriske og selvkjørende containerskip. Ved å bygge ett batteridrevet og selvkjørende containerskip fjerne man utslippende fra skipstransporten og bidrar til å flytte last fra vei til sjø. Med Yara Birkeland muliggjøres det nye forretningsmodeller og kommersialisering av teknologi som bidrar direkte til utslippskutt. Dette gir ny kompetanse og nye muligheter skapes langt utenfor egen virksomhet. Prosjektet inkluderer også endringer og nye løsninger for havneoperasjoner, og skaper teknologiutvikling mot nullutslipp også der. Byggestart høst 2018, sjøsetting Q1 2020 og autonom drift fra 2022.

TINE for systematisk og helhetlig klimaarbeid 
Biogass

TINE er et selskap med en helhetlig tilnærming til å kutte klimagassutslipp i både egen virksomhet og gjennom hele verdikjeden de er en del av. Selskapet har vært tidlig ute og gjennomført en omfattende omlegging fra fossil til fornybar plast og energisamarbeid med utnyttelse av spillvann og CO2. Selskapet har redusert utslipp fra egen transport og inngått nyskapende samarbeid for å ta i bruk og utvikle biogass under tittelen #KUKRAFT. TINE har også et omfattende arbeid for å hjelpe norske melkeprodusenter med å redusere klimautslipp, tar i bruk ny teknologi og jobber med å redusere matsvinn.

Les mer om prisen her.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: