Energi Norge

Innhold

Tok et oppgjør med ACER-debatten

Nyhet, Energibruk og klima

Publisert

Mann bak talerstol. foto

Styreleder Eimund Nygaard i Energi Norge tok for seg den nylig avsluttede ACER-debatten i sin åpningstale under Vinterkonferansen. Foto: Petra Gjemmestad

Årets vinterkonferanse kommer i kjølevann av en tung ACER-debatt i Norge. Det preget flere av innleggene fra scenen torsdag.

– Debatten har vært preget av total mangel på troverdige alternativer. Det var skuffende at ACER-debatten ble en EU-debatt, sa styreleder Eimund Nygaard i Energi Norge i sin åpningstale.

Nygaard virket skuffet over at faktaene i saken ble overkjørt av myter og argumenter uten troverdighet.

– Vår oppgave er å formidle at Europas utfordringer også er våre utfordringer, og at norsk fornybarnæring kan bidra med viktige løsninger som samtidig skaper store verdier for det norske samfunnet, sa Nygaard til publikumet. 

Støtte fra energiministeren

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) fulgte Nygaards oppgjør, også han virket særlig oppgitt over at ACER-debatten har vært preget av usannheter.

– Sunn skepsis er helt greit, men dessverre gikk debatten denne gangen i retning konspirasjonsteorier. Mye ble sauset sammen i debatten om det som er et gode, sa olje- og energiministeren i sin tale.

Søviknes var tydelig i sitt ståsted i saken, selv om han kunne innrømme at han personlig er mot norsk EU-medlemskap.

– Dette handler ikke om å være for eller mot EU, EØS-avtalen gir oss enorme muligheter som vi må utnytte, sa Søviknes.

Ser opp til Norge

Den danske saksordføreren for Europaparlamentets behandling av ACER-forordningen, Morten Helveg Petersen, sto også på scenen torsdag. Han håper på sin side at ACER vil være med på å gjøre Europa mer norsk.

– ACER kan gjøre Europa mer norsk ved å utnytte kapasiteten i mellomlandsforbindelsene bedre. Norge utnytter kabelkapasiteten over grensene bedre enn de fleste andre land, sa Helveg Pedersen.

EU-parlamentarikeren kunne også fortelle publikum at ACER skal være et verktøy til gagn for forbrukerne og produsentene. Og ikke minst et viktig verktøy i en tid hvor mer fornybar energi krever samarbeid på tvers av alle land i Europa.

Se opptak av foredragene her

Eimund Nygaard

 

Terje Søviknes

 

Morten Helveg Petersen

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: