Energi Norge

Innhold

– EU må lage en elektrifiseringsstrategi

Nyhet, Energibruk og klima

Publisert

Scenen med blå skjerm. foto

Denne uken arrangerte Eurelectric sin årskonferanse i Firenze med temaet "New Leadership".

Om Europa skal bli klimanøytralt i 2050 må minst 50 prosent av all energibruk være elektrisk. Det krever en tydelig plan fra den nye EU-kommisjonen.

EUs mål om klimanøytralitet i 2050 var ett av temaene som ble tatt opp på Eurelectric sin årskonferanse i Firenze denne uken. Den europeiske bransjeorganisasjonen var tydelig i sin tale til den nye EU-kommisjonen, som vil bli utpekt etter parlamentsvalget denne uken.

Eurelectric ber den nye kommisjonen utarbeide en elektrifiseringsstrategi, som identifiserer løsninger på barrierer for elektrifisering over hele Europa. Et eksempel på en slik barriere, som Energi Norge tidligere har identifisert, er primærenergifaktoren (PEF) som diskriminerer bruk av elektrisitet.

– Europa snakker endelig seriøst om elektrifisering i stor skala og i en strategi bør deling av gode erfaringer med elektrifisering stå sentralt. Kommisjonen må også tenke grundig gjennom hvordan nettet skal klargjøres til en storstilt elektrifisering. Europakommisjonen er gode på utvikling av strategier, og – ikke minst – følge dem opp, så dette bør være mulig, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Under konferansen ble det også kjent at konsernsjef Magnus Hall i Vattenfall tar over ledelsen i Eurelectric de to neste årene. Hall har i to år vært visepresident i bransjeorganisasjonen.

Eurelectric fremmer følgende saker for de neste to årene i EU:
  • Tilrettelegge elektrifisering og digitalisering for å fjerne CO2 i EUs økonomi
  • Styrke muligheten for at kraftsektoren blir utslippsfri før 2050
  • Sikre at klimapolitikken er rettferdig og tilrettelegge overgangen for innbyggere og regioner

Les mer om Eurelectrics mål for de to kommende årene her.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: