Energi Norge

Innhold

Ber Erna Solberg støtte EUs klimamål

Nyhet, Energibruk og klima

Publisert

Kvinne på talerstol med rød bakgrunn. foto

Erna Solberg delta i disse dager på et EU-toppmøte i Brussel, hvor klima er blant temaene som diskuteres. I et felles brev fra Nordenergi oppfordres hun til å støtte EUs ambisiøse mål. Foto: Høyre

I et felles brev fra den nordiske bransjeorganisasjonen Nordenergi oppfordres de nordiske statsministrene til å støtte EUs klimamål, som sikter mot klimanøytralitet i 2050.

Om Nordenergi

For å gi den nordiske energinæringen en felles stemme, samarbeider de nasjonale bransjeforeningene i Sverige, Finland, Island, Danmark og Norge i Nordenergi. Den nordiske bransjeorganisasjonen jobber for å videreutvikle det nordiske kraftmarkedet.

 

EUs mål om klimanøytralitet i 2050 betyr at det må gjennomføres tiltak som til sammen sørger for at klimaeffekten blir den samme som om aktiviteten ikke hadde funnet sted. Oppfordringen til de nordiske statsministrene om å støtte dette målet, sendes i forbindelse med at EUs ledere i disse dager er samlet til et toppmøte i Brussel. Statsminister Erna Solberg er også til stede på møtet.

  1. Brev: Norden må støtte EUs klimapolitikk

    Les brevet fra Nordenergi hvor de nordiske statsministrene oppfordres til å støtte EUs ambisiøse klimapolitikk (mars 2019).

Storstilt elektrifisering

Europakommisjonen har påpekt at elektrifisering kommer til å bli avgjørende for å nå klimamålet. Det er bakgrunnen for at Nordenergi ber de nordiske statsministrene om å forplikte seg til klimanøytralitet i 2050.

– Vi er glade for at Europakommisjonen ser for seg en storstilt elektrifisering av det europeiske samfunnet for å nå klimamålet, i tråd med vår visjon. Nå håper vi at Erna Solberg og de andre nordiske ministrene også støtter klimamålet, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

De nordiske landene er på god vei til å fase ut fossil energi i kraftproduksjonen, men i brevet peker Nordenergi på tre elementer som vil bli særlig viktige å passe på fremover:

  • Det er behov for en sterk og stabil CO2-pris, som sikrer investeringer i fornybar energi.
  • Det indre markedet må videreutvikles. Dette vil være den beste og rimeligste veien til et fullstendig fornybart system.
  • Europa må gi insentiver til nødvendige investeringer i infrastruktur for å støtte elektrifisering.
2030-mål

Til tross for at 2030 ikke står på agendaen under toppmøtet denne uken, ber Nordenergi EU om å øke ambisjonene for 2030 i tråd med klimanøytralitetsmålet i 2050.

– Parisavtalen, mål om karbonnøytralitet i 2050 og fallende kostnader for fornybar energi tilsier at vi kan og må sette opp farten på elektrifisering for å redusere utslippene enda mer enn dagens klimamål. Energi Norge ser for seg et mål på mellom 45 og 55 prosent lavere utslipp enn 1990-nivået innen 2030, avslutter Kroepelien.

Erna Solberg er også invitert til EUs toppmøte i forbindelse med EØS-avtalens 25-årsfeiring.

Les mer om Norge og EUs klimaavtale her.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: