Energi Norge

Innhold

Miljøkrav driver frem ny teknologi

Nyhet, Energibruk og klima

Publisert

Denne uken ble administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge intervjuet av TV2 om elektrifisering som klimatiltak. Med seg hadde han NRC Group og Jølstad Begravelsesbyrå, med deres elektriske anleggsmaskin og begravelsesbil.  – Elektrifisering av transportsektoren er det viktigste vi kan gjøre for å kutte utslipp i Norge. Elektrifisering bidrar også til bedre luftkvalitet og mindre støy i byene, noe vi tror blir stadig viktigere, sier Kroepelien.  Viktig med konkurranse  – Noen av de største utslippene i byene kommer fra byggeplasser. Derfor er det ekstra positivt at stadig flere entreprenører satser på elektriske anleggsmaskiner, sier Kroepelien.  Denne anleggsmaskinen (se bilde) holder til på en byggeplass i Storgata i Oslo, og daglig leder Hans Olav Storkås i NRC kan fortelle at tre andre elektriske gravemaskiner er i bestilling.  – Det er positivt at kommunene legger opp til at man blir evaluert på miljøtiltak i anbudskonkurranser. Pris teller 50-70 prosent, mens miljø teller resten. Det er klart at det inspirerer til å gjøre investeringer, sier Storkås.  Han forteller videre at utslippsfrie alternativer er en positiv trend, som de kommer til å følge nøye med på fremover.  Energi Norge jobber også for at det skal stilles krav til å legge strøm og fjernvarme til byggene før byggestart, da dette kan spare betydelige utslipp og ikke minst støy i anleggsfasen.  Elektrisk begravelsesbil  Også Jølstad Begravelsesbyrå satser på et utslippsfritt alternativ til den klassiske begravelsesbilen. Her har Tesla (se bilde) kommet med en egen modell som byrået var tidlig ute med å gå til innkjøp av. Administrerende direktør Jan Willy Løken mener dette er veien å gå, også for begravelsesbyråer.  – Det å være tradisjonsrik og nyskapende samtidig er viktig for oss, og da ble dette en mulighet til å vise det. Det er også et pluss at Teslaen lager mindre støy, sier Løken.  Han kan videre fortelle at bilen har blitt godt mottatt og at flere spør om å få bruke den. Dette mener Kroepelien er et godt eksempel på hvordan elektrifiseringen blir drevet fremover.  – Etterspørselen er med på å drive frem teknologiene, og der er vi veldig stolte av Norge og fornybarnæringen som kan vise veien for resten av verden på mange områder, avslutter Kroepelien.

Administrerende direktør Knut Kroepelien snakket denne uken om elektrifisering som klimatiltak på TV2.

Elektrifisering er en av nøklene for å nå klimamålene. Anleggssektoren er i full gang, og nå har Oslo også fått sin første elektriske begravelsesbil.

Denne uken ble administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge intervjuet av TV2 om elektrifisering som klimatiltak. Med seg hadde han NRC Group og Jølstad Begravelsesbyrå, som viste frem en elektrisk anleggsmaskin og en elektrisk begravelsesbil.

– Elektrifisering av transportsektoren er det viktigste vi kan gjøre for å kutte utslipp i Norge. Elektrifisering bidrar også til bedre luftkvalitet og mindre støy i byene, noe vi tror blir stadig viktigere, sier Kroepelien.

Viktig med konkurranse
Elektrifisering

NRC Group sin elektriske anleggsmaskin.

– Noen av de største utslippene i byene kommer fra byggeplasser. Derfor er det ekstra positivt at stadig flere entreprenører satser på elektriske anleggsmaskiner, sier Kroepelien.

Denne anleggsmaskinen holder til på en byggeplass i Storgata i Oslo, og daglig leder Hans Olav Storkås i NRC kan fortelle at tre andre elektriske gravemaskiner er i bestilling.

– Det er positivt at kommunene legger opp til at man blir evaluert på miljøtiltak i anbudskonkurranser. Pris teller 50-70 prosent, mens miljø teller resten. Det er klart at det inspirerer til å gjøre investeringer, sier Storkås.

Han forteller videre at utslippsfrie alternativer er en positiv trend, som de kommer til å følge nøye med på fremover.

Energi Norge jobber også for at det skal stilles krav til å legge strøm og fjernvarme til byggene før byggestart, da dette kan spare betydelige utslipp og ikke minst støy i anleggsfasen.

Elektrisk begravelsesbil
Elektrifisering

Jølstad Begravelsesbyrå sin elektriske begravelsesbil fra Tesla.

Også Jølstad Begravelsesbyrå satser på et utslippsfritt alternativ til den klassiske begravelsesbilen. Her har Tesla kommet med en egen modell som byrået var tidlig ute med å kjøpe. Administrerende direktør Jan Willy Løken mener dette er veien å gå, også for begravelsesbyråer.

– Det å være tradisjonsrik og nyskapende samtidig er viktig for oss, og da ble dette en mulighet til å vise det. Det er også et pluss at Teslaen lager mindre støy, sier Løken.

Han kan videre fortelle at bilen er blitt godt mottatt og at flere spør om å få bruke den. Dette mener Kroepelien er et godt eksempel på hvordan elektrifiseringen blir drevet fremover.

– Etterspørselen er med på å drive frem teknologiene, og der er vi veldig stolte av at Norge som kan vise veien for resten av verden på mange områder, avslutter Kroepelien.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: