Innhold

KIWI investerer i oppgradering av vannkraftverk

To menn med hjelm og gul vest. foto

Konsernsjef Pål Skjæggstad i Glitre Energi og KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy besøker kraftverket på Hensfoss i Buskerud, hvor KIWI bruker 11,5 millioner på å redde kraftturbinen. Foto: Glitre Energi

KIWI er den første norske bedriften som investerer i oppgradering av vannkraftverk som en del av sin miljøsatsing. Et av de beste grepene som kan tas mener Den Norske Turistforeningen.

Uten hjelp fra butikkjeden måtte Glitre Energi redusert produksjonen i sitt kraftverk på Hensfoss i Buskerud, på grunn av dagens skatteregime for vannkraft.

– På Hensfoss er det dessverre ikke lønnsomt å oppgradere det 75 år gamle kraftverket med det skatteregimet vi har i dag. Når KIWI nå går inn og bidrar i et langsiktig samarbeid sikrer det full rehabilitering. Vi er glade for at KIWI har skjønt det, og sammen med oss satser på norsk vannkraft, sier konsernsjef Pål Skjæggestad i Glitre Energi.

Ingen naturinngrep

Ved å redde Glitre Energis utslitte kraftturbin bidrar kjeden til å produsere den billigste, mest miljø- og klimavennlige strømmen tilsvarende forbruket i 100 KIWI-butikker.

– KIWI ønsker å bidra til at det produseres ny fornybar strøm tilsvarende energiforbruket i våre butikker. Det at vi nå redder turbinen på Hensfoss er en viktig del av vårt arbeid for å bli klimanøytral, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.

Oppgraderingen av vannkraftverket krever ingen nye inngrep i naturen, og initiativet blir tatt godt imot av generalsekretær Dag Terje Solvang i Den Norske Turistforening (DTN).

– Et av de beste grepene vi kan ta for å begrense naturinngrep fra produksjon av fornybar energi er å oppgradere eksisterende vannkraft, så det håper jeg å se mer av i tiden fremover, sier Solvang.

Fremtidens vannkraft

Energi Norge hyller initiativet og synes det er positivt at andre aktører ser verdien i å investere i vannkraft.

– Det er flott at KIWI ser verdien i å investere i vår mest effektive, fleksible og klimavennlige kraftproduksjon. Vi har behov for oppgradering av vannkraftverk mange steder i landet. Det er dessuten mulig å øke produksjonen i eksisterende kraftverk, med små eller ingen miljøinngrep, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Han mener også det er på tide at vann blir likestilt med vind og sol, når slike investeringer skal tas.

– Utfordringen er at vannkraften er mindre synlig enn vind og sol, og at den gjennom skattesystemet ikke får konkurrere på like vilkår med annen fornybar energi. Partnerskap med aktive kunder som Kiwi viser vei for fremtidens vannkraft, avslutter Kroepelien.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: