Energi Norge

Innhold

– Vannkraften er en bærebjelke i det norske energisystemet

Statsminister Erna Solberg trykker på en grønn knapp. foto

Statsminister Erna Solberg åpnet Lyses nye kraftverk i Lysebotn mandag. Hun mener vannkraften vil være en bærebjelke i det norske energisystemet i lang tid. Foto: Lyse

Lyses nye, fleksible og teknologisk avanserte kraftverk, Lysebotn 2, ble offisielt åpnet av statsminister Erna Solberg mandag. Det nye kraftverket gir 15 prosent mer energi enn det gamle, som nå stenges.

– Lysebotn 2 er bra for forsyningssikkerheten, bra for verdiskapingen og bra for klimaet. Utslippsfri og fornybar vannkraft vil i overskuelig fremtid fortsette som en bærebjelke i det norske energisystemet. Vannkraften bidrar til at Norge er i en særstilling i Europa med lave klimagassutslipp i energisektoren, sa Solberg under åpningen.

Skaper verdier

Byggearbeidet med det nye kraftverket har pågått i fem år og prosjektet har en kostnadsramme på nær 2 milliarder kroner. Kraftverket vil produsere strøm tilsvarende årsforbruket til 75.000 husstander, og kraftstasjonens fleksibilitet er tilpasset morgendagens kraftmarked.

– Det ligger i ryggraden vår å produsere fornybar, regulerbar vannkraft. Med Lysebotn 2 vil vi ha en vannkraftproduksjon som er godt posisjonert for å skape verdier for de 16 eierkommunene våre i flere tiår fremover, sier konsernsjef Eimund Nygaard i Lyse i en pressemelding.

Det gamle kraftverket i Lysebotn, som nå erstattes, sto ferdig tidlig på 1950-tallet.

Viktig milepæl

Den nye kraftstasjonen i Lysebotn er en viktig milepæl i Lysekonsernets arbeid med å modernisere kraftproduksjonen.

Lysebotn 2 har en økt fallhøyde fra vannmagasinet til kraftstasjonen, noe som gir en økt årlig kraftproduksjon på 180 GWh. Vannressursen er dermed uendret, men utnyttes på en mer effektiv måte.

Større installert effekt gir også muligheter for å produsere store mengder energi på kort tid. Denne fleksibiliteten er tilpasset et kraftmarked hvor en økende andel av kraftproduksjonen baseres på vind og sol som har begrensede muligheter for å balansere kraftproduksjonen i tråd med etterspørselen.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: