Energi Norge

Innhold

Ny skytjeneste skal forutse vedlikeholdsbehov

Nyhet, Fornybar produksjon

Publisert

Flom ved Nomeland. Foto

En ny skytjeneste skal levere tilstandsovervåkning for vedlikehold av kraftverk. Ny teknologi i kraftbransjen er ett av temaene på Produksjonsteknisk konferanse i mars. Foto: Jon Anders Skau

Utvikling av ny teknologi i kraftbransjen blir et av temaene på årets Produksjonstekniske konferanse (PTK) 5.-7. mars. Vi har snakket med noen av dem som har våget å tenke nytt.

Når en hel næring møter en ny virkelighet, er tilpasning nøkkelen til suksess. Det blir viktig å se mulighetene i å effektivisere sentrale områder som design av anlegg, nye tjenester, drift og vedlikehold.

Hva bransjen gjør nå vil bli avgjørende for om norsk vannkraft forblir arvesølv, eller tar steget mot å bli vårt nye fremtidsgull

– Hva bransjen gjør nå vil bli avgjørende for om norsk vannkraft forblir arvesølv, eller tar steget mot å bli vårt nye fremtidsgull. Bransjens konkurransekraft må styrkes og verdiskapingen må økes, sier rådgiver Eve Cathrin Walseth i Energi Norge.

Smart vedlikehold

Ny teknologi kan løse problemer og redusere kostnader. Broentech Solutions, som i fjor vant anbudet om Glitre Energi Produksjon sitt AiKnow-prosjekt, jobber med nettopp dette. Gründerbedriften er godt i gang med utviklingen av en ny skytjeneste som skal levere tilstandsovervåkning og vedlikehold av kraftstasjoner.

– Systemet vi utvikler vil redusere kostnader, øke produksjonen og endre vedlikeholdet på kraftverkene fra kalenderbasert til prediktivt vedlikehold, sier CEO Stian Broen i Broentech Solutions.

Til PTK kommer Broen sammen med fagansvarlig for tilstandsovervåkning Lasse Eilertsen i Glitre Energi Produksjon. De to skal vise hvordan ny teknologi kan benyttes til å forutse servicebehov og havari. Broen kan også avsløre at de kommer til å vise frem systemet som snart er ferdig utviklet.

– Jeg gleder meg veldig til å vise frem systemet og funksjonaliteten. Jeg kommer også til å gi eksempler på hvordan systemet, ved hjelp av sensorer på kraftverket, kontinuerlig kan brukes til å analysere og forutse vedlikeholdsbehov, sier Broen.

Glitre Energi Produksjon har over mange år samlet data fra kraftverkene. Det er svært begrenset hva denne dataen har blitt benyttet til.

– Det ligger et stort potensiale i benytte disse dataene for datadrevene beslutninger med tanke på vedlikehold og oppgraderingsbehov, sier Eilertsen.

Droner med stor nytteverdi

Til konferansen kommer også Torbjørn Kirkhorn som er spesialrådgiver i BKK Produksjon. De siste årene har BKK benyttet seg av droner i forbindelse med kartlegging, inspeksjon og overvåking.

– Det er stor nytteverdi i å benytte droner i vår bransje. Det er et lavterskelhjelpemiddel som gir gode oversiktsbilder og enkel tilgang til områder hvor det ellers er vanskelig å komme til, sier Kirkhorn.

BKK har benyttet seg av droner til å foreta visuell inspeksjon av blant annet dammer, bekkeinntak og terskler. Videre er droner brukt til å lage ortofoto og 3D-modeller. Bruksområdene er mange og trolig er det bare fantasien og regelverket som er begrensende.

På PTK vil Kirkhorn vise frem eksempler i form av bilder, video og 3D-modeller, samt dele sine erfaringer fra arbeidet.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: