Energi Norge

Innhold

Sarvsfossen dam nominert til ærefull pris

Nyhet, Fornybar produksjon

Publisert

Dam sett fra fugleperspektiv. foto

Sarvsfossen dam er av kandidatene til utmerkelsen Betongtavlen 2018. Prisen har siden første utdeling i 1961 blitt en ærefull utmerkelse med mange kjente vinnere og bemerkelsesverdige prosjekter. Foto: Kristofer Ryde / Otra Kraft

Sarvsfossen dam i Aust-Agder er en av seks kandidater til å vinne utmerkelsen Betongtavlen 2018. Dammen er et prakteksempel på hvordan fornybar energi bidrar positivt for nærmiljøet.

Prisen deles ut 22. november av Norsk Betongforening og Norske arkitekters landsforbund. Sarvsfossen dam konkurrerer nå om seieren sammen med en bro, et flerbruksanlegg, to rasteplasser og en skatepark. 

– Det er en ære å bli nominert til en slik flott pris blant så mange gode kandidater. Vi er stolte av dammen vår og får mye gode tilbakemeldinger både fra tilreisende og fastboende. At den på toppen av det hele bidrar til grønn kraft er jo prikken over i'en, sier daglig leder Grunde Johansen i Otra Kraft.

Størst av sin type

Sarvsfossen dam i Bykle i Aust-Agder har blitt en turistattraksjon som blant annet dukker opp på Visit Norway sine anbefalinger av steder som må oppleves i Norge. Dammen er 50 meter høy og 150 meter bred, noe som gjør dette til den største dam av denne typen siden 80-tallet.

Sarvsfossen er en såkalt hvelvdam og har en dobbeltkrum bueform som utnytter betongens konstruktive egenskaper. Dammen magasinerer vann i Otraelven, og gir fornybar kraftproduksjon.

Positivt for nærmiljøet

Juryens begrunnelse for nominasjonen av dammen viser flere positive sider ved denne typen prosjekter.

«Det er sjelden at et slikt stort damprosjekt bidrar så positivt i nærmiljøet. Sarvsfossen dam ligger fint i terrenget tett inntil Bykles sentrumsbebyggelse og bidrar ikke bare med ren vannkraft, dammen sikrer også veiforbindelse til den andre siden av dalen via bru på toppen av dammen. Ved å fylle den tidligere utilgjengelige kløften med en ny stille vannvei, vil dammen også tilby nye rekreasjonsområder nord for sentrum»

Byggutengrenser, som står bak prisutdelingen, har som mål å inspirere og informere om de endeløse mulighetene som er tilstede ved bygging i mur eller betong.

Les hele pressemeldingen her.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: