Energi Norge

Innhold

Europa kan ha 92 prosent fornybar strøm om 30 år

Nyhet, Fornybar produksjon

Publisert

Solceller på et tak. Foto

I 2050 vil sol og vind stå for nær 50 prosent av verdens strømproduksjon, ifølge Bloomberg New Energy Finance. Foto: Energi Norge

Ny rapport slår fast at fornybar energi vil dominere elektrisitetsmarkedet i 2050. Billigere kraftproduksjon fra sol og vind, og hjelp fra batterier, blir viktig.

Rapporten New Energy Outlook 2019 er Bloomberg New Energy Finance (BNEF) sin årlige fremskrivning av verdens energimarkeder og denne uken ble rapporten presentert på Statkrafts konferanse i Oslo.

Analysen viser at 71 prosent av verdens strømproduksjon i 2050 vil komme fra fornybare kilder. I Europa vil denne andelen ligge på 92 prosent, ifølge BNEF.

– Vår analyse av energimarkedet forsterker nøkkelbudskapet fra tidligere år – at kostnaden på solcellepaneler, vindturbiner og litiumbatterier vil fortsette å falle dramatisk. Innen 2030 vil energien som produseres eller lagres med disse tre teknologiene kunne underby elektrisitet fra eksisterende kull- og gassverk nesten overalt, sier Matthias Kimmel som har ledet analysearbeidet i en pressemelding.

Prisen på sol, vind og batterier er den viktigste årsaken til økningen i fornybarandelen. I løpet av kort tid har prisen på disse teknologiene falt kraftig, og analytikerne forventer at prisfallet vil fortsette. På den måten kan mange land skaffe seg en strømforsyning i tråd med 2-gradersmålet, uten å innføre flere subsidier for sol- og vindkraft, ifølge rapporten.

Til Dagens Næringsliv sier Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen at Norge, med 50 prosent av all Europas vannkraft, vil kunne gi et betydelig og større bidrag enn i dag, til at Europa kan kutte utslippene sine med 95 prosent.

Les mer om rapporten her.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: