Energi Norge

Innhold

Strømprisen tilbake på det normale

Nyhet, Fornybar produksjon

Publisert

Et hus ligger ved et vann omkranset av lave fjell. Foto

Trøsten med dårlig sommervær er at vi får lavere strømpriser. Nå er strømprisen tilbake på det normale. Foto: Unsplash.com

Etter fjorårets rekordtørre sommer med uvanlig høye strømpriser, har nå vannkraftmagasinene fylt seg opp og prisene falt ned mot normalen.

Gjennomsnittlig strømpris var i juni 27,3 øre per kilowattime på den nordiske kraftbørsen Nord Pool. Det er 15 øre lavere enn samme periode i fjor, og under snittet for juni de siste 10 årene. Pinseaften var prisen nede i 10 øre/kWh – det laveste som er registrert for en enkeltdag så langt i år (eksklusive nettleie og avgifter).

– I et land hvor 95 prosent av kraftproduksjonen vår kommer fra vannkraft, påvirkes strømprisene i stor grad av nedbøren. Trøsten med dårlig sommervær er med andre ord at vi får lavere strømpriser, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Norges 1600 vannkraftverk får "drivstoff" fra mer enn 1000 vannmagasiner oppe i fjellene. Nå er fyllingsgraden i magasinene over 68 prosent – det vil si rundt seks prosentpoeng over normalen for årstiden. På samme tid i fjor krøp fyllingsgraden under normalen, hvor den ble liggende gjennom hele høsten og vinteren.

– Gjennom en kald vinter med høyt strømforbruk, har vi fått god hjelp av strømkablene våre til Sverige, Danmark og Nederland. Det siste halvåret har vi importert mye mer strøm enn vi har eksportert. Vi kan takke samarbeidet med våre naboland for at strømprisene ikke ble enda høyere i vinter, fastslår Kroepelien.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: