Energi Norge

Innhold

Varsler offensiv satsing på hydrogen

Nyhet, Fornybar produksjon

Publisert

Mann på scene. foto

Statssekretær Atle Hamar i Klima- og miljødepartementet varslet under Arendalsuka at regjeringen satser fullt på en hydrogenstrategi. Foto: Energi Norge

Statssekretær Atle Hamar (V) mener energiselskapene må være frempå og ta ansvar for Norges hydrogensatsing, når regjeringen ved årsskifte skal legge frem sin hydrogenstrategi.

Under Arendalsukas første dag avholdt Energi Norge, Norsk Fjernvarme og Norsk Hydrogenforum et seminar om hydrogen sin rolle i et fornybart og fullelektrisk samfunn.

Til stede på arrangementet var statssekretær i Klima- og miljødepartementet Atle Hamar. Han hadde en klar melding til næringslivet.

– Vi kan lage politikk og bidra med virkemidlene, men å lage de gode forretningsmodellene, det må næringslivet ta seg av.

Ansvar hos energiselskapene

Statssekretæren oppfordret også energiselskapene til å ta ansvar for at hydrogensatsingen i Norge blir et faktum. Noe han fikk støtte av fra Ulf Eriksen fra Statkraft.

– Kraftprodusentene har en viktig rolle når det gjelder å legge til rette for hydrogen, sa Eriksen.

Han beskrev hvordan Statkraft jobber med hydrogen i dag, og på hvilke områder denne energibæreren vil ha størst betydning. Han mener hydrogen egner seg best til transportmidler som kjører lengere turer og med tung last.

Ønsker seg et tall

Generalsekretær Kristian Vik i Norsk Hydrogenforening etterspurte et konkret tall på hvor mange hydrogenstasjoner Norge skal få de nærmeste årene, og oppfordret til å inkludere dette tallet i regjeringens nye strategi.

– Det burde ikke være vanskelig å si hvor mange stasjoner vi skal ha. Og det er nettopp det vi trenger å vite for å få aktørene til å tørre å satse på hydrogen, sa Vik.

Flere av innlederne på scenen var enig i at tryggheten rundt regjeringens strategiske satsing blir avgjørende for at aktørene i markedet skal begynne å ta i bruk hydrogen.

– Hydrogen er helt nødvendig for at vi skal nå klimamålene, derfor er det fint å se at både regjeringen, næringslivet og andre sentrale aktører er klar for å satse, sier prosjektleder Kristian Blindheim i Energi Norge som ledet arrangementet.

En god start er PILOT-E sin utlysning på 120 millioner kroner til prosjekter som får frem helhetlige leveransekjeder for hydrogen. Søknadsfristen er 25. september 2019.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: