Forsyning av strøm og fjernvarme står på listen over samfunnskritiske funksjoner. Mer enn 80 prosent av selskapene har gjennomført ekstra tiltak for å sikre høy beredskap.
Kampen mot smitte
BKK har iverksatt en lang rekke tiltak for å sikre tilstrekkelig bemanning. Vestlandets største fornybarselskap sier at kampen mot koronasmitte og sykdom styrer hverdagen.
– Den største trusselen BKK står overfor, er hvis vi skulle få så mange syke medarbeidere at vi ikke klarer å løse samfunnsoppgavene i vår region, sier konsernsjef Jannicke Hilland i BKK.
Også Glitre Energi Nett beskriver det å redusere belastningen på «driftskritisk personell» for å opprettholde beredskapen i kraftforsyningen som ett av sine viktigste tiltak i kampen mot smitte.
Les også: Slik påvirker viruset fornybarnæringen
Skagerak Energi har for første gang satt hele organisasjonen i beredskap samtidig. Direktør for kommunikasjon og myndighetskontakt Kristian Nordheim sier at selskapet er forberedt på at dette kan bli langvarig.
– Vi gjør de tiltakene vi kan for å hindre smittespredning, fordi leveransene av strøm og varme er kritisk for samfunnet, sier Nordheim.
Hjelper hverandre
I nord herjet uværet parallelt med at Norge innførte en rekke smitteverntiltak. Lofotkraft ble betydelig berørt av uværet og administrerende direktør Arnt M. Winther roser de ansatte for innsatsen i et intervju med Lofotposten.
– Som alle andre, innførte vi ganske strenge tiltak i forrige uke. Vi står på nærmest døgnet rundt for å få strømforsyning til folk, og skal i tillegg ikke omgås folk på vanlig måte, eller følge de dagligdagse rutinene på jobb. Det er en spesiell situasjon, sier Winther.
Vesterålskraft Nett har bistått Lofotkraft i arbeidet, i tillegg til å klargjøre egen virksomhet for den nye situasjonen og feilrettinger i eget nett.
– Vi har gitt nabohjelp til våre kolleger i Lofotkraft og Trollfjord Nett som har vært betydelig mer berørt av uværet som har vært i Lofoten og Vesterålen den siste uken, sier daglig leder Torbjørn Åsbakk i Vesterålskraft Nett.
Som eneste selskap i fylket med døgnbemannet driftssentral, støtter også Mørenett andre nettselskap med beredskapstjenester, for å redusere samfunnsrisikoen.
Les også: Nå er jobben vi gjør viktigere enn noensinne