Hjemmekontor gir økt risiko for svindel

Nyhet, HMS

Publisert

Mann jobber ved PC og det er blomster på bordet. Foto

Spesielt små og mellomstore bedrifter er utsatt for svindel. Derfor har NorSIS og NSR laget en nettside med råd for et trygt hjemmekontor. Foto: Bench Accounting

Store deler av den norske befolkningen jobber i disse dager hjemmefra og myndighetene ser nå en tydelig økning i målrettet svindel. Energi Norge oppfordrer medlemmene til å tenke på de ansattes IKT-sikkerhet.

Ifølge en undersøkelse fra NorSIS og Næringslivets sikkerhetsråd er hele fire av ti nordmenn på et hjemmekontor i disse dager. Dette øker risikoen for målrettet svindel, noe både NorSIS, NSR, Kripos og Nasjonal sikkerhetsmyndighet har sett en tydelig etter at krisetiltakene ble innført.

Også mange av Energi Norges medlemsbedrifter har ansatte på hjemmekontor, og spesielt små eller mellomstore bedrifter er utsatt for svindel.

– Denne gangen er det ikke direkte dataangrep, men ulike typer for svindel som utgjør den største trusselen. Her er informasjonsbehovet størst for de mange små og mellomstore bedriftene. Kunnskap og informasjon har stor effekt for å redusere risikoen, sier Vidar Sandland, cybersikkerhetsekspert og seniorrådgiver i NorSIS.

Noen av årsaker til den økte risikoen er at systemer er satt opp raskt og kan være dårlig sikret, at korona-situasjonen i seg selv åpner for mer målrettede phishingangrep og at de ansatte sitter lengre fra IKT-kompetanse i egen bedrift. I tillegg åpner hjemmekontor for mer privat aktivitet på jobb-PC og man bør være særlig påpasselig med å påse at barn ikke har tilgang.

NorSIS og NSR har i samarbeid laget en nettside hvor små og mellomstore bedrifter kan få gode råd for et trygt hjemmekontor. Her finnes det også informasjon om enkle grep for å unngå bølgen av koronarelatert svindel som nå skyller inn over landet.

– Generelt vet vi at egne ansatte utgjør den største trusselen mot IKT-sikkerheten i bedriftene. Hjemmekontor øker risikoen for at ansatte blir utsatt for svindel, noe som både kan være dyrt og redusere bedriftenes IKT-sikkerhet på sikt. Derfor oppfordrer vi medlemmene til å tenke på IKT-sikkerheten for sine ansatte opp i alt dette, sier Per Arne Vada, næringspolitisk rådgiver i Energi Norge.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: