Energi Norge

Innhold

Ukens innblikk: Elsa Anette og gutta

Bilde av montør Elsa Anette

Hver uke forteller vi historien bak et arbeidshverdagsbilde på Instagram slik at du blir kjent med én av fornybarnæringens 15.000 helter. Elsa Anette Holand (26) er energimontør i TrønderEnergi Elektro og mener det er fordommer som gjør at yrket hennes fortsatt er veldig mannsdominert.

I hvilken forbindelse er bildet tatt? 

– Bildet ble tatt da jeg og Marit (red.adm: Tidligere kollega som nå går fagskole) skulle trekke inn nye kabler til ei gatelysmast. Det var ikke så tungt som det ser ut som ;-)

Elsa Anette deler ofte bilder på Instagram (@holand88) fra jobbhverdagen sammen med kollegene i TrønderEnergi Elektro. Gjør det du og, med emneknappen #strømbassadør!

 

Hvorfor valgte du å bli energimontør?

– Jeg ante ikke hva jeg ville bli når jeg ble stor, men visste hva jeg ikke ville bli. På ungdomsskolen hadde vi besøk av ei dame fra Eltilsynet som skulle fortelle om jobben sin. Vi fikk i oppgave å dele en skjøteledning, for så å koble den sammen igjen. Dette fikk jeg til rimelig kjapt, og dermed bestemte jeg meg for å bli elektriker. Dette var jo gøy! 

Jeg jobbet som elektrikerlærling i Relacom, men i løpet av den tiden fant jeg ut elektrikeryrket ikke var så spennende og utfordrende som jeg hadde tenkt. Jeg fullførte lærlingetida og tok fagbrevet i 2010. Så startet jeg som energimontørlærling hos NTE Nett på Kolvereid. Da de holdt på med nedbemanning fikk jeg ikke fast ansettelse, så jeg søkte på jobben som energimontør i TrønderEnergi Elektro og fikk den.

Hva går en vanlig arbeidsdag ut på?

– Avdelingen min jobber hovedsakelig med gatelys i Trondheim kommune, så en vanlig arbeidsdag for meg går ut på å feilsøke og vedlikeholde gatelysnettet, samt AUS-rengjøring (Arbeid Under Spenning) i nettstasjonene.

Hva liker du best ved arbeidsdagen din?

– Når jeg møter blide kolleger og arbeidsoppgavene går lett, har jeg en fin dag på jobb. Vi har ikke godkjent spiseplass, så vi må spise i bilene våre. Derfor prøver vi å møtes til lunsj så fremt det er mulig. Viktig å være sosial også :)

Hvordan er det å være jente i et mannsdominert yrke?

– Jeg synes det er veldig kult å jobbe i et mannsdominert miljø, og man må som regel bryte en del fordommer. Blant annet at jenter ikke kan jobbe i sånne yrker fordi vi ikke er like sterke som menn. Vi har så mange hjelpemidler at vi nesten ikke har noen tunge løft og vi har heller ikke lov til å løft mer enn 25 kilo i henhold til Arbeidsmiljøloven.

Hvorfor bør andre unge velge en lignende karriere som deg i fornybarnæringen?

– Jeg synes flere jenter bør velge denne veien fordi det er utfordrende, gøy, sosialt, godt betalt, man får brukt kroppen sin i fysisk arbeid og vi er mye ute. Det er ingenting som tilsier at ei jente ikke kan gjøre jobben like bra, det er bare fordommene som sier det, sier Elsa Anette.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: