Energi Norge

Innhold

Ukens innblikk: Fra bobbane til vannkraft

Bilde av menn i vernedress og hjelm som ser fremover

Jan Harald Bakke, en av Eidefoss sin fremste strømbassadører. Foto: Ingrid Blessom / Eidefoss

Etter noen år som byggeleder og kontrollør på diverse anlegg som Mongstad, Kårstø, Fjellinjen og bob- og akebanen på Lillehammer, fant Jan Harald Bakke roen i vnnkraftverdenen hos AS Eidefoss

Hver uke forteller vi historien bak et arbeidshverdagsbilde på Instagram slik at du blir kjent med én av kraftnæringens 15.000 helter. Denne uken har turen kommet til Jan Harald Bakke (53) som fant veien hjem til Vågå og kraftnæringen for snart 20 år siden. Han er seksjonsleder for bygg og anlegg og vassadragsteknisk ansvarlig (VTA) i AS Eidefoss, i tillegg er daglig leder i datterselskapet Otera Biovarme.

I hvilken forbindelse er bildet tatt og hva gikk jobben ut på?

Bildet er fra omvisningen jeg holdt på åpningen av Smådøla kraftverk. Jeg var prosjektleder for denne kraftutbyggingen så det var morsomt å vise frem anlegget og fortelle om utbyggingen til mine kolleger, styret og eierne av kraftverket.

Hva liker du best ved arbeidsdagen din?

At jeg har gode kolleger, utfordrende, varierte og selvstendige arbeidsoppgaver, samt at ingen dag er lik.

Hvilken bakgrunn har du?

Jeg har ingeniørutdannelse i bygg med hovedvekt på anlegg og en tilleggsutdannelse i geodesi (vitenskapen om jordens form, bevegelse, tyngdefelt og endringer i disse størrelsene). Etter mange år med pendling på ulike anlegg ønsket vi (familien, red.anm) å flytte hjemover da ungene nærmet seg skolealder. Ingeniørutdannelsen førte meg da inn i vannkraftverdenen, og jeg har ikke angret.

Hva gjør en prosjektleder?

Å lede et prosjekt krever å være fullt involvert fra planleggingsfasen til sluttføring. Jeg er leder kontraktsforhandlinger, har kontroll på samordning og fremdrift og påser at HMS blir fulgt opp etter gjeldende lovverk. Her er det viktig å like og jobbe i team og få med hele arbeidsgjengen til å jobbe mot et felles mål. Her må entreprenører og underentreprenører dra i samme retning.

Hvorfor bør unge velge en lignende karriere som deg i fornybarnæringen?

Her får en varierte og utfordrende arbeidsdager med stadig nye interessante problemstillinger. Mange av oppgavene løses i et samarbeid med andre, og en vil sannsynligvis bli en del av et miljø folk fra ulike fagfelter. Dette gir interessante teamsammensetninger for å løse ulike oppgaver.

Bilde av en mann som guider en gruppe menn

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: