Energi Norge

Innhold

Ukens innblikk: Oppvokst med kraft

Bilde av AUS - arbeid under spenning i strømmast

Foto: Bjerke Nettbygg

Hver uke forteller vi historien bak et arbeidshverdagsbilde på Instagram slik at du blir kjent med én av fornynbarnæringens 15.000 helter. Elkraftingeniør Tomas D. Bjerke (26) har som fjerde generasjon i kraftnæringen etablert sitt eget firma som bygger kraftlinjer over hele landet.

Bjerke Nettbygg AS jobber som underentreprenør innenfor linjebygging, vedlikehold av linjenettet og demolering av gamle linjer. Selskapet er en videreføring av enkeltmannsforetaket Bjerke etablerte i 2007, og utfører oppdrag over hele landet - hovedsakelig på vegne av entreprenørselskaper som bygger kraftlinjer.

Hvorfor valgte du nettopp dette yrket i kraftnæringen?

- Jeg har siden jeg var liten hatt interesse for linjebygging. Dette kom nok fra de gangene jeg var med faren min på jobb. Linjeprosjekter, anleggsarbeid og kraftbransjen har alltid vært et av temaene rundt middagsbordet. Jeg er fjerde generasjon i kraftbransjen, med en oldefar som var damvokter, en farfar som var med på utbygging og drift av flere kraftanlegg, og en far som har jobbet med linjebygging siden han var på min alder. 

Hvilken bakgrunn har du?

- Jeg har bakgrunn som energimontør og planingeniør i Hallingdal Kraftnett. Der hadde jeg læretiden min som energimontørlærling og jobbet der i tre år som planingeniør. Jeg begynte med sommer- og helgejobber allerede da jeg var 14 år, som bakkemann og utførte enkle arbeider i firmaet til min far.

Hvorfor valgte du å starte eget selskap? 

- Jeg startet opp mitt første firma som 18-åring siden det var et veldig fint alternativ til å ha en ekstrajobb da jeg var lærling. Da kunne jeg styre arbeidet selv og hadde muligheten til å tjene litt ekstra. Etterhvert så har drivkraften blitt gleden ved å skape noe eget og den mestringsfølelsen som det gir deg når man får til ting. 

Hva gjør Bjerke Nettbygg?

- Vi arbeider med bygging av betongfundamenter og stålmaster. Ellers er vi med på alt fra traversmontasje, graving av jording og strekking. Vi arbeider også med prosjektledelse og utleie av mannskap og utstyr. Vår spesialitet er prosjekter på de vanskelige stedene langt vekk fra vei. Dette er jobber som blir sett på som et problem av de fleste, men vi liker utfordringer og arbeid som er spesielt. Vi har gode folk som er flinke på tungt manuelt arbeid som manuell stolpereis. 

Hva går en vanlig arbeidsdag ut på?

- Mye tid går til oppfølging av prosjekter og kontakt mot hovedentreprenør på prosjektene der vi er underentreprenør. Der jeg er prosjektleder er det alltid noe som må ordnes av klareringer med byggherre, bestilling av utstyr eller materiell og avklaringer i prosjektet. Dagen begynner kl 06.30 og slutter som regel en gang mellom kl 21.00 og 23.00. Siden jeg driver firmaet alene så kreves det litt utover vanlig arbeidstid, men med firmaet som både jobb og hobby, så går det greit. Det viktigste er at det skal være moro. Er det ikke moro så går det ikke i lengden.

Hvem har du med deg på laget?

- Vi er i dag 10 ansatte, deriblant energimontører, en forskalingssnekker, hjelpearbeidere, en mekaniker/sveiser/servicemann, en byggingeniør og en elkraftingeniør. Dette er en fin miks som trengs for å drive et lite firma. Men det viktigste er at de ansatte er selvstendige, løsningsorienterte og takler utearbeid i norsk klima.

Hvorfor bør andre velge en lignende karriere som deg?

- Med den utbyggingen som skjer i Norge nå - og som skal fortsette i flere tiår fremover - er det store muligheter for godt variert arbeid. Når utbyggingen er ferdig, starter renoveringen av lokalnettet ettersom dette begynner å nærme seg teknisk levealder. Det er mange muligheter og veldig mange forskjellige jobber som skal utføres. Det er vanskelig å få tak i de rette folkene, enten det er montører eller anleggsledere. Så her trengs det faginteresserte og motiverte folk.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: