Rekordstort samfunnsbidrag fra fornybarnæringen

Nyhet, Skatt og økonomi

Publisert

Lite barn holder hendene sine rundt ansiktet til en dame. Foto

Fornybarnæringen er en solid og betydningsfull bidragsytere til det norske samfunnet. Foto: Stocksnap.io

I fjor bidro fornybarnæringen med over 65 milliarder kroner i skatter, avgifter og utbytte til fellesskapet. Det er det største bidraget noensinne, og en markant økning fra 2017.

Kraftprodusentene, nettselskapene og strømleverandørene leverte gode resultater i 2018, og dermed også betydelige inntekter til offentlige eiere og skattemottakere.

– Høy kraftproduksjon og høye kraftpriser bidro til resultatene som tilbakefører over 65 milliarder kroner til fellesskapet. Det tilsvarer hva det koster å drive 54.000 sykehjemsplasser. Vi må helt tilbake til 2010 for å finne liknende tall, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Av de 65 milliardene gikk 51,6 til staten, 7,0 til kommunene hvor kraftverkene ligger og 6,5 til kommuner og fylkeskommuner som eier kraftverkene og nettselskapene. Utbytte til private eiere av kraftproduksjon var til sammenlikning 320 millioner kroner.

– Næringen venter betydelig vekst i årene som kommer, ettersom behovet for fornybar energi til klimatiltak og nye industribedrifter bare øker. Da blir det viktig å legge til rette for at vi kan modernisere vannkraften og bygge ny vindkraft der det er lokal oppslutning, sier Kroepelien.

I fjor betalte vannkraftprodusentene for første gang over 10 milliarder kroner i grunnrenteskatt til staten – en særskatt som betales i tillegg til vanlig selskapsskatt.

I regnestykket inngår også ulike forbruksavgifter på strøm, som samlet utgjør nær 28 milliarder kroner. Energi Norge har tidligere tatt til orde for at elavgiften bør reduseres, av hensyn til kundene.

Fornybarnæringen sysselsetter rundt 20.000 mennesker over hele Norge.

Les også egen sak på E24.no.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: