Bredt opprop for satsing på norsk vannkraft

Nyhet, Skatt og økonomi

Publisert

To menn i en turbinhall. Foto

Foto: Katrine Lunke.

Et utdatert skattesystem står i veien for modernisering av norske vannkraftverk. Det er hovedbudskapet i et felles opprop fra over 20 organisasjoner, med NHO og LO i spissen.

Oppropet er en reaksjon på rapporten fra kraftskatteutvalget som ble lagt frem 30. september 2019. Her ble det foreslått å øke grunnrenteskatten på vannkraft og samtidig fjerne ordninger som gir kommuner og fylker direkte inntekter fra lokale kraftverk. I forrige uke valgte regjeringen å skrinlegge forslagene, men dette løser ikke vannkraftens skatteproblem.

– Norge har over 1600 vannkraftverk som leverer 95 prosent av strømmen vår. Halvparten av produksjonen nærmer seg teknisk levealder. Det gir kraftprodusentene mulighet til å oppgradere kraftverkene slik at vi kan få mer fornybar energi uten nye naturinngrep. Men dagens skattesystem hindrer slike investeringer, sier  administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Betydelig potensial

Kroepelien presiserer at næringen ikke ønsker å fjerne grunnrenteskatten på vannkraft. Selskapene vil fortsatt betale høy skatt på den såkalte superprofitten. Problemet i dag er at normal avkastning fra kraftproduksjon ikke skjermes for grunnrenteskatt. Dermed blir det mer lønnsomt å flikke på de gamle kraftverkene, enn å modernisere dem slik at de kan levere økt produksjon.

– Investeringer som ville vært lønnsomme for samfunnet, blir skattet i hjel og lar seg dermed ikke forsvare av selskapene. Konsekvensen er at Norge går glipp av svært miljøvennlig kraftproduksjon som vi trenger til klimatiltak og nye arbeidsplasser i industrien, sier Kroepelien.

Har løsningen klar

Oppropet er signert 21 sentrale organisasjoner i næringslivet, fagbevegelsen, kommunene og miljøbevegelsen. De ber regjeringen endre innretningen på grunnrenteskatten ved å øke friinntektsrenten, slik at normal avkastning i det enkelte kraftverk skjermes fra grunnrenteskatt. Dette vil være et effektivt virkemiddel for å få modernisert norske vannkraftverk.

Oppropet er sendt til regjeringen ved finansminister Jan Tore Sanner. Avsenderne vil nå gå i dialog med regjeringspartiene og opposisjonen på Stortinget om hvordan skatteproblemet kan løses.

Les oppropet fra vannkraftalliansen her 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: