Energi Norge

Innhold

Norsk fleksibel vannkraft blir mer verdt i Europa

Nyhet, Strømmarked

Publisert

Foto: Mann står på talerstol og snakker engsasjert

- Norge vil få langt bedre tilgang til kraftmarkedene i Europe enn tidligere. Denne muligheten må vi utnytte til å hente ut verdiene av den fleksible vannkraften sier NVE-direktør Per Sanderud. Foto: Christel Nordhagen / Energi Norge

Mer variabel kraftproduksjon i Europa, nye mellomlandskabler og integrerte markeder vil øke verdien av fleksibel norsk vannkraft. Det mener NVE-direktør Per Sanderud.

- Norge vil få langt bedre tilgang til kraftmarkedene i Europe enn tidligere. Denne muligheten må vi utnytte til å hente ut verdiene av den fleksible vannkraften, sa Sanderud under Energi Norges vinterkonferanse i dag.

Rundt 330 ledere og andre nøkkelpersoner er samlet på det som omtales som fornybarnæringens viktigste møteplass – i år lagt til Helsinki.

Kull- og kjernekraft skal fases ut i Europa

NVE har gjort analyser som viser at 500 TWh kull- og kjernekraft skal fases ut i Europa og erstattes av 340 TWh vind- og solkraft og 150 TWh gasskraft frem til 2030. Det betyr mer variabel kraftproduksjon inn i systemet. Og større behov for fleksible kilder som kan sikre en stabil kraftforsyning. Norsk vannkraft er en slik kilde. Den kan skrus opp og ned etter behov, fordi vi har lagringskapasitet i vannmagasinene våre.

Statnett er i ferd med å bygge nye strømkabler til Tyskland og England. Samtidig jobber europeiske myndigheter med å samordne prismekanismene for krafthandel i de ulike markedene. Løsningen for det såkalte day ahead-markedet skal være på plass allerede i år. Neste år følger intradag-markedet.

Gode muligheter for vannkraften

- Disse endringene vil sikre vannkraften tilgang til de markedene hvor verdien er høyest, påpekte Sanderud.

Han benyttet også anledningen til å sende en hilsen til kabelmotstanderne i LO-forbundet Industri Energi.

- Det er flott at norsk industri bruker mer strøm. Men jeg tror det er dumt å bruke all den verdifulle fleksibiliteten på smelteverk som står og småputrer året rundt, sa Sanderud.

Også olje- og energiminister Terje Søviknes tok vannkraftprodusentene i forsvar under sitt innlegg på Vinterkonferansen.

- Kraftnæringen er en betydelig industri med 20.000 ansatte. En lønnsom arbeidsplass er like viktig, enten den er i kraftkrevende industri eller i kraftnæringen, presiserte Søviknes.

Se Per Sanderud sitt innlegget Kraftbransjen – Quo Vadis?

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: