Energi Norge

Innhold

ACER-sjefen deltok på seminar i Oslo

Nyhet, Strømmarked

Publisert

Mann i dress inne i en sal. foto

Alberto Pototchnig er sjef for EUs energibyrå ACER. Tirsdag deltok han på et seminar om energirett i Oslo. Foto: Petra Gjemmestad

Norsk tilknytning til EUs energibyrå ACER skapte store debatter i Norge. Tirsdag var toppsjef Alberto Pototchnig i Oslo for å snakke om byråets funksjon og ansvar.

På seminaret, som ble arrangert av Universitetet i Oslo, European University Institute og Energi Norge, ble det nordiske energimarkedet som en del av EUs energiunion diskutert.

ACER har en viktig rolle i å tilrettelegge for samarbeid mellom land, og i den sammenheng deltok Alberto Pototchnig på seminaret. 

– Et velfungerende kraftmarked på tvers av grenser er en fordel for både forbrukere, industrien og fornybarnæringen. ACER blir viktig for det nordiske energimarkedet, også for å kunne samarbeide bedre om klima og forsyningssikkerhet i Europa, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Smigret og overrasket 

Da debatten raste her til lands sa ACER-sjefen til nyhetsbyrået Europower at han både var smigret og overrasket over motstanden og frykten i Norge. 

På seminaret fokuserte italieneren på hva ACERs myndighet er og hvilke funksjoner de har. 

– Formålet med ACER er å bistå de nasjonale myndighetene på Europeisk nivå, og hvis det er nødvendig bidra til å koordinere deres handlinger og til å løse fastlåste konflikter. Derfor er ikke ACER en europeisk energiregulator, men en enhet i EU som er ansvarlig for å fremme samarbeid og koordinering av nasjonale myndigheters aktiviteter, sa Pototchnig.

Pototchnig var tydelig på viktigheten av å ha en slik koordinerende enhet i Europa.

– Hvis vi vil ha et indre marked for energi for å nå klima- og energimålene effektivt må vi ha felles kjøregeler. Vi kan vi ikke bare regne med at de nasjonale myndighetene alltid blir enige av seg selv. Derfor har vi et ansvar for å koordinere og bidra der de nasjonale myndighetene ikke selv blir enig.

Ønsker kunnskapsbasert debatt

Seminaret i Oslo springer ut fra et samarbeid mellom Energi Norge og Universitetet i Oslo. Begge parter er opptatt av at debatten omkring ACER og EUs energirett må være kunnskapsbasert.

– Vi ønsker velkommen en fortsatt debatt om det europeiske kraftmarkedet og regelverket for dette. Seminarer som dette er en god arena for å utveksle kunnskap om fagfeltet, sier direktør for marked og kunder Knut Kroepelien i Energi Norge.

Omkring 150 mennesker deltok på seminaret i Oslo tirsdag. I tillegg til ACER-sjefen var det også navn på programmet fra Universitetet i København og Oxford, og fra advokatfirmaene Thommessen i Oslo og Herbert Smith Freehills LLP i London.

Les også: Fem myter om ACER

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: