Energi Norge

Innhold

Fjordkraft mottok FNs klimapris

Nyhet, Strømmarked

Publisert

To menn som smiler til kamera. foto

Fjordkraft vant FNs klimapris. Fra venstre konserndirektør for Strategi Arnstein Flaskerud og konsernsjef Rolf Barmen i Fjordkraft. Foto: Jeanne Tjomsland.

Tirsdag mottok Fjordkraft FNs klimapris under klimatoppmøtet i Katowice i Polen. Prisen vant de på bakgrunn av sitt krav om at alle deres leverandører skal være klimanøytrale.

– Skal vi nå målene fra Paris-avtalen må vi endre spillereglene, sier konsernsjef Rolf Barmen i Fjordkraft i en pressemelding.

Tirsdag ble han overrakt FNs klimapris i Katowice i Polen, hvor en rekke politikere og ledere fra hele verden er samlet for å bli enige om hvordan målene i Paris-avtalen skal nås. Fjordkraft fortalte her om sitt arbeid med klimatiltak "Klimanjaro", som også er bakgrunnen for at selskapet mottok prisen.  

FNs klimapris

Bertrand Piccard, CEO i Solar Impulse og FN Godwill ambassadør for FN overrakte prisen til konsernsjef Rolf Barmen og konserndirektør for Strategi, Arnstein Flaskerud. Foto: Jeanne Tjomsland

Første norske selskap

Fjordkraft er en av årets fire vinnere i kategorien «Climate Neutral Now». Totalt ble 560 prosjekter vurdert av FN, og klimaprisen gis til innovative og skalerbare prosjekter som enkelt kan kopieres av andre.

– Klimanjaro-prosjektet kan innføres av alle selskaper, i alle bransjer og i alle land. FN-prisen inspirer oss til å jobbe enda hardere for å få flere med på laget. Sammen kan vi skape en dominoeffekt som overgår alle andre klimatiltak, sier Barmen.

Dette er første gang et norsk selskap mottar utmerkelsen.

Les også: Fjordkrafts initiativ for klimanøytralitet fanget opp av FN

Bruk av markedsmakt gir resultater

Klimanjaro er et tiltak Fjordkraft vedtok i 2016 om at alle leverandørene deres må forplikte seg til å følge FNs standard for klimanøytralitet innen 1. januar 2019. Går ikke leverandørene med på kravet mister de Fjordkraft som kunde. På denne måten gjør Klimanjaro det dyrere å forurense og øker etterspørselen etter grønne løsninger.

– Vi bruker vår markedsmakt til å kutte utslipp. I stedet for å vente på krav fra myndighetene tar vi ansvar både for oss selv og for våre leverandører. Nå håper vi at flere selskap vil følge etter, sier Barmen. Klimaendringene akselererer i høy fart. FN-prisen gir oss tro på at vi sammen kan endre spillereglene og gjøre klimanøytralitet til en universell standard, ikke bare et ideal, sier Barmen.

Her kan du lese FNs begrunnelse for prisen.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: