Energi Norge

Innhold

– Handel gjør arvesølvet vårt til gull

Nyhet, Strømmarked, Skatt og økonomi

Publisert

Mann på scene med bilde i bakgrunn. foto

Sjefsøkonom Øystein Dørum i NHO snakket om verdien av handel, deriblant vannkraft, på NHOs årskonferanse denne uken. Foto: Martin Slottemo Lyngstad / NHO

Selv om vi uansett hadde tatt i bruk vannkraften vår, så hadde denne naturressursen aldri fått den samme verdien uten handel. Det mener sjefsøkonom Øystein Dørum i NHO.

Denne uken gikk NHOs årskonferanse med temaet "Vi og verden" av stabelen. Her ble verdien av handel trukket frem som selve grunnlaget for Norges velferd. 

Se hele innlegget til Øystein Dørum

– Handel gjør arvesølvet vårt til gull, sa Dørum til et fullsatt Oslo Spektrum.

Norge er helt avhengig av stabile avtaler og felles internasjonale spilleregler, og det gjelder olje og gass, så vel som fisk og vannkraft.

– Vi hadde tatt i bruk vannkraften vår uansett, men det var da utlendingene banket på med kapital og kompetanse at fossefallene våre virkelig fikk verdi, sa Dørum.

Alt starter lokalt

Det globale samarbeidet handler også om lokalsamfunn og bedrifter som finner løsninger som kan bevare og skape arbeidsplasser. Konsernstyreleder Liv Monica Stubholt i Varanger Kraft, som er en medlemsbedrift i Energi Norge, var invitert til konferansen for å snakke om dette.

I samtale med journalist Anne Grosvold og to andre lokale selskaper fortalte Stubholt om hvordan det er å være eid av syv kommuner, drive et internasjonalt samarbeid og samtidig være et nokså lite selskap.

NHOs årskonferanse 2019

Konsernstyreleder Liv Monica Stubholt i Varanger Kraft i midten. Foto: Martin Slottemo Lyngstad / NHO

– Varanger kraft har i tiår jobbet sømløst og problemfritt med Russland og Finland om forvaltning av Pasvikelva. En viktig del av kulturen er at vi, i samarbeid med våre eierkommuner, har et miljø der kommunesamarbeidet er tett med vennskapskommuner på russisk side, sa Stubholt.

Varanger Kraft produserer vannkraft fra Pasvikelva i Øst-Finnmark, som forvaltes i samarbeid med Russland og Finland.

– I nord er det en geografisk nærhet og det er en tradisjon om å jobbe pragmatisk og konkret på tvers av grensene i nordområdene, og det fungerer veldig godt for vår virksomhet.

Fordel å være små?

Stubholt ble også utfordret av Grosvold på hva som er fordelene og ulempene med å være et relativt lite selskap.

– Som et regionalt kraftselskap som produserer ren kraft – vann og vind – så er vi veldig opptatt av å få kraften dit forbruket er og å få nok linjekapasitet ut av Finnmark. Der har vi en ulempe fordi infrastrukturen ikke er like god. Men vi har også noen fordeler fordi når energimarkedet står overfor omstilling, så nullstiller det maktbalansen mellom store og små selskaper, sa Stubholt.

Varanger Kraft har blant annet startet et hydrogenprosjekt for å omdanne vindkraft til hydrogen, som en del av omstillingen til nye energibærere.

– Vi har god erfaring med å jobbe med offentlig sektor og kommunene, de fasiliterer, støtter opp og de vil at vi skal være innovative. Det er jo også grunn til å nevne at vårt hydrogenprosjekt drives med forskningsmidler fra EU, som vår tilknytning til EU gjennom EØS-avtalen har bidratt til.

Les mer om NHOs årskonferanse og se alle videoklippene fra innleggene her.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: