Energi Norge

Innhold

Krafthandel og kabler i lys av Brexit

Nyhet, Strømmarked

Publisert

To menn i skjorte. foto

Dan Roberts og Sam Street i Frontier Economics ledet workshopen med Energi Norges medlemmer, og representanter fra Statnett, NVE, OED og NordPool denne uken.

Relevante aktører og myndigheter var denne uken samlet for å diskutere hvordan krafthandel og mellomlandskabler blir truffet av Brexit.

Om tre uker er den offisielle datoen for britenes utgang fra EU. Dersom det blir en utgang uten å ha en avtale på plass, vil avtalen som nå er på bordet bli vedtatt. Mest sannsynlig med noe endret ordlyd om Irland-spørsmålet.

Dette betyr at Storbritannia generelt vil bli behandlet som et EU-land frem til og med 2020, og det vil dermed være tid til å finne løsninger for hvordan handelen skal foregå. Konsekvensene vil derimot bli vesentlig mer uoversiktlig uten en avtale.

Denne uken var Energi Norges medlemmer og representanter fra Statnett, NVE, OED og NordPool, samlet for å diskutere mulige konsekvenser for krafthandel og kabler mellom Storbritannia og Europa. Workshopen ble ledet av Frontier Economics – som er et av Europas mest sentrale konsulentselskaper.

– Vi ønsket å samle relevante parter for å sammen belyse hvilke områder av krafthandelen som blir truffet av Brexit, og konsekvensene dette vil ha for eksisterende og fremtidige mellomlandskabler. For oss er det viktig å belyse hvilke direkte betydninger dette vil kunne ha for norske interesser, sier konstituerende adm. direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Det er samlet sett rundt 20 mellomlandskabler som vil bli berørt av Brexit. Dette er forbindelser som allerede er satt i drift eller som vil bli satt i de drift de kommende år, samt planlagte forbindelser. Om Storbritannia skulle tre ut av EU uten en avtale, vil markedskoblingen til Europa ikke lenger være gyldig.

Energi Norge har tidligere skrevet om mulige konsekvenser for energisamarbeidet i Europa.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: