Energi Norge

Innhold

Nå er Elhub satt i drift

Nyhet, Strømnett, Strømmarked

Publisert

Hafslund sin driftssentral

Elhub vil motta og kvalitetssikre mer enn 70 millioner verdier fra alle landets kraftselskaper og deres strømmålere hver eneste dag. Foto: Katrine Lunke

Denne uken ble Elhub satt i drift og det markerer en ny digital hverdag for nettselskapene og strømleverandørene. Kundene vil også merke enklere og raskere prosesser.

I 2013 fikk Statnett i oppdrag fra NVE å realisere en felles datahub for kraftbransjen. Dette kom som en følge av at NVE i 2011 vedtok at alle husstander skulle få installert smarte strømmålere. Prosjektet for å utvikle og legge til rette for systemet har vært omfattende, og denne uken ble det satt i drift. 

Elhub

– Elhub vil bidra til å digitalisere kraftbransjen. Den er en sentralt datahub som skal sørge for at en rekke prosesser i skjæringspunktet mellom nettselskapene og strømleverandørene gjøres raskere og tryggere enn i dag, sier næringspolitisk rådgiver Lars Ragnar Solberg i Energi Norge.

Bra for kunden

Med Elhub vil strømkundene merke en raskere leverandørskifteprosess og enklere tilgang til forbruksdata fra de nye strømmålerne.

– Elhub vil legge til rette for bruk av timesverdier fra de nye smartmålerne, slik at kundene kan få strømavtaler hvor de betaler det strømmen koster akkurat når de bruker den, sier Solberg.

Dette er informasjon som er sentral sett i sammenheng med energieffektivisering og smarte løsninger slik det grønne skiftet krever.

Sikkerhet er viktig

Elhub vil motta og kvalitetssikre mer enn 70 millioner verdier fra alle landets kraftselskaper og deres strømmålere hver eneste dag. Det skriver Statnett i en pressemelding.

– Løsningen benytter avansert teknologi som gir høy ytelse, samtidig som informasjonssikkerhet og personvern er ivaretatt, sier styreleder Peer Olav Østli for Elhub as.

NVE som initierte etableringen av Elhub er godt fornøyd og mener Statnett, nettselskapene og kraftleverandørene har gjort en formidabel jobb for å etablere den felles datahubben.

Les mer om Elhub her.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: