Energi Norge

Innhold

Økende magasinfylling og lave strømpriser

Nyhet, Strømmarked

Publisert

Blåsjømagasinet, Rogaland

Mot slutten av forrige uke var fyllingsgraden i norske vannmagasiner på over 59 prosent. Foto: Statkraft

De siste ukene har vannkraftmagasinene stadig fylt seg opp og strømprisen har samtidig falt kraftig. Forrige helg var prisen den laveste siden 2015.

Etter en vinter med uvanlig høye strømpriser er den nå merkbart lavere. I pinsehelgen falt prisen fra 28 øre per kilowattime til knapt 10 øre på ett døgn. Det er det laveste nivået i Norge på fire år. Denne uken har prisen ligget mellom 23 og 29 øre, mot over 60 øre den dyreste dagen i januar.

– Prisfallet skyldes blant annet økt nedbør som gir "drivstoff" til vannkraftverkene, og høy vindkraftproduksjon i våre naboland som vi har importert fra. I tillegg er vi inne i en mildere årstid med lavere forbruk, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Mer vann enn normalt

Mer nedbør og smeltevann har vært med på å lade opp "fjellbatteriene" våre til over 59 prosent mot slutten av forrige uke. Det er 6,4 prosentpoeng over normalen de siste 20 årene, ifølge NVE.

– Hittil i år har vi importert nesten dobbelt så mye kraft som vi har eksportert gjennom strømkablene fra våre naboland. Det har bidratt til at kraftmagasinene våre nå er fullere enn normalt for årstiden, og strømprisene lavere enn de ellers ville vært, sier Kroepelien.

Importerer lavere pris

Ifølge Statnett har Norge hittil i år importert nærmere 7 TWh (milliarder kilowattimer) strøm. Det meste av importen er kommet fra Sverige, etterfulgt av Danmark og Nederland.

Uten muligheten til å importere, ville strømprisene i vinter blitt enda høyere. Det er vanskelig å si eksakt hvor mye, men NVE har tidligere beregnet at vinterprisene kunne vært to-tre ganger høyere uten kablene som knytter oss til utlandet.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: