Energi Norge

Innhold

Rekordmange byttet strømleverandør i 2018

Nyhet, Strømmarked

Publisert

Foto: Bebyggelse sett fra luften

I 2018 byttet 577.200 husholdningskunder strømleverandør. Foto: Lyse

I fjor byttet i underkant av 643.000 husholdnings- og næringskunder strømleverandør. Det er rekordmange sammenlignet med tidligere år.

Det kommer frem i NVEs leverandørskifteundersøkelse for fjerde kvartal 2018. Undersøkelsen viser tydelig økning i leverandørbytter, både i årets siste kvartal og for hele året totalt.

I fjor ble det foretatt totalt 642.700 leverandørbytter, blant disse var 577.200 husholdningskunder og 65.500 næringskunder. Dette gir en bytteprosent på totalt 21 prosent, og er en økning på 1,9 prosentpoeng fra 2017.

Høye strømpriser

– I 2018 hadde vi høye strømpriser. Da blir kundene ekstra bevisste på hvilke avtaler de har. Dette er nok en av årsakene til økningen i leverandørskifter, sier næringspolitisk rådgiver Lars Ragnar Solberg i Energi Norge.

Energi Norge har tidligere skrevet om de høye strømprisene det siste halvåret. I perioder som dette er det en fordel for kundene at Norge har et velfungerende strømmarked.

– Det norske strømmarkedet er ett av de mest velfungerende i Europa, og konkurransen bidrar til at Norge er blant landene med lavest pris på elektrisitet, sier Solberg.

Les også: Norge har Europas laveste strømpriser

Bruker markedet

I fjorårets siste kvartal ble det også satt rekorder i antall leverandørskifter. Blant husholdningskunder ble det foretatt 158.000 bytter, det er nesten 10.000 flere enn tilsvarende kvartal året før. Tallet for næringskunder er 18.100, det er en økning på cirka 5.000.

– Det er positivt at kundene bruker markedet. Det er disse tallene et bevis på, sier Solberg.

Videre påpeker Solberg at Elhub, som nå er satt i drift, også vil bidra til at leverandørbytter fremover vil gå enda raskere.

Tidligere kunne et leverandørbytte ta opp mot syv dager, men etter Elhub vil dette kunne reduseres til én til to dager, ifølge NVE.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: