Energi Norge

Innhold

Strømguiden: Valg av strømprodukt

Nyhet, Strømmarked

Publisert

En mann ser på mange ulike strømprodukter. Illustrasjon

Strømguiden er en ressursside rettet mot strømkundene og deres behov.. Illustrasjon: Hanne Berkaak/byHands

Syns du strøm er vanskelig? Vet du ikke hva du bør velge? Dette bør du spørre om når du skal velge strømprodukt.

  • Hva er varigheten på avtalen? Er det bindingstid?
  • Koster det noe å gå ut av avtalen?
  • Hva er påslaget og månedsbeløp?
  • Når og hvordan varsles prisendringer?
  • Hvordan kan jeg følge med på strømforbruket mitt?
  • Tilbyr dere felles fakturering med mitt nettselskap?
  • Hvilke betalingsløsninger tilbyr dere?
  • Kan jeg få tilbudet skriftlig tilsendt på e-post?
  • Hvis du går for et kampanjetilbud, spør om hvilken avtale og vilkår du får i etterkant av kampanjen
Strømprodukter

Det fins i hovedsak tre typer strømprodukter i Norge, men med litt forskjellige navn. De vanligste strømproduktene er fastpris, spotpris og variabel pris. Er du usikker på hvilket produkt som er best for deg, ta kontakt med strømleverandøren din så hjelper de deg.

Spotpris

Spotpris betyr at du betaler den faktiske prisen på strømbørsen time for time. I tillegg kommer et påslag på strømprisen i øre per kilowattime eller kroner per måned. Din strømregning varierer dermed både med forbruket ditt og prisene – time for time.

Fastpris

Fastpris gir deg én fast strømpris for hver kilowattime du bruker. Fastprisen gjelder i en bestemt periode med bindingstid – alt fra tre måneder til fem år. Strømregningen varierer kun etter hvor mye strøm du faktisk bruker.

Variabel pris

Variabel pris gir deg samme strømpris i en periode på minimum 14 dager før prisen eventuelt justeres for å følge prisene på strømbørsen. Strømleverandøren skal gi deg beskjed om prisendringen god tid i forveien.

Andre tjenester?

Mange strømleverandører tilbyr andre typer tjenester sammen med strømproduktet. Opprinnelsesgarantier lar deg bruke din forbrukermakt til å støtte og øke etterspørselen av vannkraft, vindkraft eller solkraft fra et bestemt kraftverk. Ordningen er også en viktig dokumentasjonsstandard for bedrifter.

Digitale tjenester som lar deg følge med på eller styre strømforbruket ditt og ulike betalingsprodukter kan gjøre betalingen enklere eller mer forutsigbar.

Det er lett å bytte strømleverandør

Det er gratis å bytte strømleverandør. Når du har funnet et strømprodukt som passer for deg kan du bare inngå avtalen, så ordner den nye strømleverandøren resten. Det finnes også en rekke strømprisportaler som gir deg veiledning og hjelp.

Skal du flytte?

Husk å si fra til din strømleverandør når du flytter ut, hvor du flytter og når du flytter inn - så du ikke risikerer å miste strømmen.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: