Slik får du sanntidsinformasjon fra smartmåleren

Nyhet, Strømnett, Strømmarked

Publisert

Kvinne i orange kjole på scene. foto

Seksjonssjef for sluttbrukermarked Guro Grøtterud i NVE på Markedskonferansen hvor hun blant annet fortalte om hvordan kundene kan hente ut sanntidsinformasjon fra de nye strømmålerne.

Sanntidsinformasjon fra smartmålerne gjør det blant annet mulig å ta i bruk smarte styringssystemer i hjemmet. Nå har NVE lansert ny rapport om hvordan du får tilgang til informasjonen.

Seksjonssjef for sluttbrukermarked Guro Grøtterud i NVE holdt forrige uke et innlegg på Markedskonferansen i regi av Energi Norge. Her kunne hun fortelle at HAN-porten, som er en fysisk port på smartmåleren, vil bli tilgjengelig for bruk i løpet av første kvartal 2019. 

– HAN-porten vil gi kundene sanntidsinformasjon om forbruk direkte fra måleren, og kan blant annet brukes til automatisert styring av energibruken i hjemmet, sa Grøtterud.

Hun kunne også fortelle at en NVE har utarbeidet en rapport for hvordan man tar HAN-porten i bruk.

Tilkoblingsmuligheter

Rapporten viser til hvilke kommunikasjonsløsninger som er best egnet til å etablere kontakt mellom HAN-porten og kundens personlige utstyr. Hvis måleren står inne i boligen, vil førstevalget i de fleste tilfeller være å knytte måleren til det trådløse nettet. Men dersom måleren for eksempel er montert i en kjeller eller oppgang uten wifi-dekning trenger man en annen løsning.

Last ned rapporten: Kommunikasjonsløsninger for sanntidsdata av strømforbruket

Rapporten svarer på denne typen problemstillinger, og foreslår hvilke kommunikasjonsløsninger som best legger til rette for kontakt mellom HAN-porten og personlig utstyr.

Følgende teknologier drøftes i rapporten:

  • wifi
  • kommunikasjon over strømnett
  • NB-IoT (NarrowBand Internet of Things)
  • mobilnettverk (2G/4G)
  • kablet Ethernet
  • Zigbee
Kontakt med nettselskap

Ettersom standardinnstillingen er at HAN-porten skal være avslått, må nettselskap kontaktes for å få den aktivert. Dette skjer kun ved initiativ fra deg som forbruker. Deretter må du anskaffe nødvendig utstyr for å etablere kommunikasjon mellom måleren og ditt personlige utstyr.

På denne siden finner du mer informasjon om hvordan du som forbruker kan ta i bruk HAN-porten. Her ligger også en oversikt med leverandører som utvikler systemer.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: