Energi Norge

Innhold

Bruker elbilen som strømkilde

Nyhet, Strømnett

Publisert

To mennesker ved en lader. foto

Marte Mellemstrand og Trond Thorbjørnsen i Lyse tester en såkalt V2H-lader for elbil. Foto: Lyse

En helt ny type lader gjør at elbilen kan lade samtidig som batteriet fungerer som en strømkilde til boligen. Et viktig produkt for fremtidens energisystem mener Lyse, som nå har begynt å teste laderen.

Med den nye laderen kan man både lade batteriet på bilen og hente ut strøm av batteriet til boligen, for eksempel i de timene hvor strømforbruket er størst. Laderen kalles Vehicle to Home - V2H og er en såkalt toveislader.

Nå har Lyse begynt å teste ut laderen på bilen til en av sine ansatte, for å skaffe seg innsikt om fremtidens energisystem og erfaringer før produktet kommer i markedet. Bilen skal lade mens den ansatte er på jobb, og eventuelt tappes for strøm dersom behovet i bygget tilsier det.

– Toveisladeren som lånes ut fra franske Schneider Electric kan bruke strøm fra batteriet på elbilen til å drifte huset om ettermiddagen når strømforbruket er størst, sier senior forretningsutvikler Trond Thorbjørnsen i Lyse.

Lyse påpeker at det vil ta noen år før prisen på laderen blir mer kundevennlig. Med ny prismodell for nettleie, som NVE skal legge frem om kort tid, vil laderen allikevel bli mer gunstig fordi kundene kan få en lavere strømregning ved å bruke den. 

– Dette passer inn i et fremtidig bilde der strømtariffene for nettleie legges om til en annen modell, enn dagens, sier Thorbjørnsen.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: