Innhold

Øker eksportkapasiteten til Danmark

Nyhet, Strømnett, Strømmarked

Publisert

Legging av kabel imellem Norge og Danmark for Energinet.dk og norske Statnett.

Økt eksportkapasitet til Danmark øker verdien av vannkraften og reduserer risikoen for vanntap og flomskader. Foto: Statnett

Danske Energinet indikerer at TSOene gjennomfører tiltak for å øke eksportkapasiteten fra Norge til Danmark. Energi Norge er fornøyd med den raske snuoperasjonen.

Forrige uke skrev Energi Norge om fulle vannmagasiner, lav kraftpris og begrenset eksportkapasitet til andre land, deriblant Danmark. Før helgen publiserte den danske TSOen Energinet, tilsvarende Statnett i Norge, en markedsmelding som forteller at eksportkapasiteten fra prisområde NO2 til DK1 øker til 1387 MW fra klokken 12.00 onsdag 18. mars.

– Det er veldig gledelig å se at TSOene gjennomfører tiltakene de beskrev for Skagerak-kabelen. Dette øker verdien av vannkraften og bidrar til å redusere risikoen for vanntap og skadeflom når vårsmeltingen skjer, sier næringspolitisk rådgiver Per Arne Vada i Energi Norge.

Energi Norge mener samtidig at det gikk lang tid fra feilen oppsto, til TSOene tok grep og informerte markedet på en god måte.

– Prisbildet og vannsituasjonen i Norge bør også påvirke annet planlagt vedlikehold som gir redusert kapasitet, ettersom de samfunnsøkonomiske kostnadene raskt kan bli veldig store, avslutter Vada.

Statkraft har beregnet den samfunnsøkonomiske fortjenesten av å endre driften av Skagerak 4-kabelen, til å være i størrelsesorden 500 millioner kroner ut året. Dette tallet er basert på at eksporten til Danmark øker fra 950 MW til 1450 MW.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: