Må betale avlesningsgebyr

Nyhet, Strømnett, Strømmarked

Publisert

Installering av nye automatiske strømmålereAMSSmart strøm

Fristen for å installere nye strømmålere var 1. januar 2019 og flere nettselskaper har slitt med kunder som har motsatt seg dette. Foto: Lyse.

En kunde i Hålogaland Kraft Nett gikk til retten for å slippe avlesningsgebyr, etter å ha motsatt seg montering av ny strømmåler. Retten har nå bestemt at saksøker er pliktig til å betale gebyret.

Kunden i Hålogaland Kraft Nett (HLK) motsatte seg montering av automatisk strømmåler, uten å fremlegge dokumentasjon som grunnlag for fritaket. Dermed sendte HLK kunden varsel om årlig avlesningsgebyr, noe NVE har tillat nettselskapene å kreve for manuell avlesning.

Kunden saksøkte allikevel nettselskapet, med grunnlag i at han mener de ikke har juridisk grunnlag for å ilegge avlesningsgebyret. Dette har retten nå kommet frem til at HLK har. Kunden er dermed pliktig til å betale gebyret, som ifølge retten reflekterer de reelle kostnadene ved manuell avlesning av måleren.

– Vi mener det er rimelig at de som forårsaker økte kostnader for strømnettet, som er et spleiselag mellom kundene, også betaler denne ekstra kostnaden. Men gebyret skal ikke være større enn de faktiske kostnadene nettselskapet har med manuell avlesning og kontroll av måleren, så det er bra at retten påpeker nettopp det, sier næringspolitisk rådgiver Ulf Møller i Energi Norge.

Fristen for å installere de nye strømmålerne var 1. januar 2019 og flere nettselskaper har slitt med kunder som har motsatt seg dette. Heldigvis har få av disse sakene endt opp i retten.

Denne saken ble omtalt i Harstad Tidende 16. januar.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: