Energi Norge

Innhold

WEBINAR: Kraftmarkedet og strømprisen

 • 31. mar 2020Kl. 09:00–12:00
 • Webinar
 • Medlem: 2.500,- Andre: 2.900,-
 • Påmeldingsfrist Snarest

Denne vinteren har strømprisene vært uvanlig lave i Norge. Prisene vil svinge mer, og vi vil få flere perioder med svært høye og svært lave priser framover. Hva er det som skaper prissvingninger og hvordan kan prisrisiko håndteres?

Strømpris

Denne vinteren har strømprisene vært uvanlig lave. I februar i år var prisen nede på 12 øre per kWh, som er den laveste prisen noen gang satt på en hverdag i februar i Norge. Det er svært uvanlig, og vi må tilbake til 2000 for å finne slike vinterpriser. 

De lave strømprisene skyldes flere forhold. Den milde vinteren gjør at vi bruker mindre strøm til oppvarming og mye nedbør gir økt vannkraftproduksjon. I tillegg har det vært lave brenselspriser i Europa og økt vindkraftproduksjon i Sverige og Danmark. Hva betyr utbygging av mer vindkraft for strømprisene? Hva med nye kraftkabler til Europa? Hvilken betydning har en ønsket klimapolitikk på strømprisen? Og hvordan kan prisrisiko håndteres?

I dette webinaret vil vi gå gjennom hvordan både det fysiske og finansielle kraftmarkedet fungerer. Vi ser på historisk utvikling, hva som har drevet strømprisen og hva som vil være bestemmende fremover. Vi ser også på hva som skaper prissvigninger og hvordan prisrisiko kan håndteres med finansielle kontrakter eller langsiktige fysiske kraftavtaler. 

Hvem er det for?

Alle som ønsker å lære mer om hvordan kraftmarkedet fungerer, hva som driver strømprisen og hvordan prisrisiko knyttet til strømprisen kan håndteres. 

Hvordan gjennomføres webinaret?

Våre webinarer er online seminarer du kan delta på fra hvor som helst. Meld deg på og du vil motta en link dagen før sendestart. Underveis i sendingen har du mulighet til å stille spørsmål til kursholderen via chat.

Dersom tidspunktet ikke passer, meld deg på - og vi sender deg opptaket i etterkant. Opptaket vil være tilgjengelig 1 uke etter sending. 

Program

Tirsdag 31. mars
 • 09:00 - 09:45
  Hvordan fungerer kraftmarkedet?
  • Produksjons- og etterspørselmiks
  • Prisområder
  • Mellomlandsforbindelser
 • 09:45 - 10:45
  Hva driver strømprisen?
  • Kortsiktige og langsiktige prisdrivere
  • Hvordan vil utbyggingen av mer vindkraft påvirke strømprisene
  • Hva er effekten av Equinors elektrifiseringsplaner
  • Hva med nye kraftkabler til Europa
  • Hvilken betydning har en ønsket klimapolitikk
 • 10:45 - 11:30
  Hvordan fungerer det finansielle kraftmarkedet?
  • Hvordan handles det i det finansielle markedet
  • Hvilke produkter finnes
  • Sammenhengen mellom det fysiske og finansielle markedet
 • 11:30 - 12:00
  Hva er risikoen knyttet til strømprisen?
  • Hvordan ser risikobildet ut
  • Hvordan kan man håndtere risikoen knyttet til strømprisen
Foredragsholder

Marius Holm Rennesund er partner i konsulentselskapet THEMA Consulting Group. Marius har over de siste 15 årene opparbeidet seg en bred erfaring fra energimarkedene med fokus på markedsanalyse, og jobber spesielt med prisprognoser for det nordiske og europeiske kraftmarkedet og markedet for elsertifikater. Han har den siste tiden også jobbet mye med langsiktige kraftkontrakter.

Marius har også erfaring fra handel med kraftderivater som en del av Statkrafts hedging-team, analyser av globale energimarkeder som kull og LNG fra Nena Asia i Singapore, og fra Olje- og energidepartementet.

Marius er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo og har tatt kraftanalytikerstudiet ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Fantastisk foredragsholder som var både kompetent, pedagogisk og engasjert. 

Sitat fra deltaker på kurset "Derfor svinger kraftprisen" i 2019

Tema og kvalitet var meget bra. Fint at det gikk an å stille spørsmål underveis.

Sitat fra deltaker på kurset "Derfor svinger kraftprisen" i 2019

Praktiske opplysninger

Informasjon og avbestillingsregler

Presentasjoner
Lenke til presentasjoner vil bli sendt per e-post med evaluering i etterkant av arrangementet. Ved å delta på dette kurset godtar du at webinaret blir tatt opp og distribuert til deltakerne i etterkant.

Avbestillingsregler
Ved avbestilling mer enn 10 arbeidsdager før start gis full refusjon. Ved 10-4 arbeidsdager før arrangementets begynnelse refunderes 50%. Ved mindre enn 4 arbeidsdager før arrangementets start gis ingen refusjon. Det gis ingen refusjon mot enkeltmåltider som ikke benyttes. Ved sykdom kreves legeattest for å få refundert deltakeravgift. Energi Norge AS har ingen erstatningsansvar ved hendelser utenfor Energi Norge AS sin kontroll slik som streik, lockout, naturkatastrofer, terror eller andre uforutsette hendelser.

Faglige spørsmål

Faglige spørsmål

Relaterte arrangement

 1. 3. november 2020,

  Digitalt

  Markedskonferansen 2020

  Årets viktigste møteplass for strømleverandørene og markedsaktører i og tilknyttet strømbransjen

 2. 25. november 2020,

  Digitalt

  Introduksjon til smidig metodikk for fornybarnæringen

  Hva kan fornybarnæringen lære av arbeidsmetodikken til IT-selskaper og oppstartsbedrifter?

 3. 26. november 2020,

  Digitalt

  Direkte markedsføring - hvilke krav følger av lov og praksis?

  Hva sier markedsføringsloven om direkte markedsføring? Hvilke krav følger av lov og praksis og hvilke endringer i lovverket får betydning for markedsføring for strømleverandørene?