
Bruksmønsteret i kraftnettet endrer seg som følge av elektrifisering generelt og økt anvendelse av nye teknologier. Utfordringene kan løses med forsterking av kraftnettet, men det er ikke alltid lønnsomt. Det finnes alternative løsninger som muligens kan være billigere. Ett av de er spenningsregulering i distribusjonsnettet, men det kreves teknisk/økonomiske analyser av ulike alternativer. Det fellesfinansierte prosjektet "Samordnet spenningsregulering i distribusjonsnett" (Samreg) har forsket på temaet og ferdigstiller en praktisk håndbok i løpet av 2020. Målsetningen er å gi praktisk veiledning til nettplanleggeren og prosjekteringsingeniøren uten behov for nye analyseverktøy. Forskerne fra SINTEF Energi vil presentere resultatene.
Brukermøtet vil også behandle andre sentrale tema. Gjennom presentasjoner og diskusjoner søker vi blant annet svar på følgende spørsmål:
- Hvorfor synes det å bli mer DC-spenning i nettet og hvordan identifisere årsaken?
- Hvor langt går nettselskapets utredningsplikt ved klager på spenningskvaliteten?
- Hva er akseptable vilkår i tilknytnings-/nettleieavtaler?
- Hva er status på realisering av nettnytte av AMS og er spenningsmålinger i AMS anvendelige for myndighetenes regulering?
- Hva bør kravene til neste generasjon spenningskvalitetsinstrument være?
Vi tar pulsen på utviklingen av den nasjonale spenningskvalitetsdatabasen NASDAT, reguleringsmyndighetens tilsynserfaringer og fremtidsplaner. I tillegg belyser vi interessante caser og annet innhold som er spilt inn fra noen nettselskap.
Merk: Brukermøtet arrangeres i år som et digital arrangement. Det vil bli en blanding av interessante foredrag, mulighet for spørsmål og kommentarer, og meningsmålinger på en online plattform. Diskusjoner legger vi til et eget digitalt møterom.
Hvem er det for?
Alle som arbeider med spenningskvalitet og teknisk håndtering av kundeklager i nettselskap, konsulenter, myndigheter.