Kraftmarkedet og strømprisen

 • 19. okt 2021Kl. 09.00–10.30
 • Webinar
 • Medlem: 950,- + mva Andre: 1450,- + mva
 • Påmeldingsfrist 15. okt 2021

Forrige vinter var strømprisene uvanlig lave i Norge. I motsetning til i fjor, har dette året hatt uvanlig høye strømpriser. I februar i 2020 var prisen nede på 12 øre per kWh, som er den laveste prisen noen gang satt på en hverdag i februar i Norge. Det er svært uvanlig, og vi må tilbake til 2000 for å finne slike vinterpriser. I sommer var prisen rekordhøy og prisene kan potensialt også stige videre mot årsskiftet.

Strømpriser

Fremover vil kraftprisene svinge mer, og vi vil få flere perioder med svært høye og svært lave priser. Svingningene i strømprisene skyldes flere forhold. Mye nedbør og vind i 2020 ga økt kraftproduksjon, samtidig som den milde vinteren gjorde at vi brukte mindre strøm . I tillegg var det lave brenselspriser i Europa og økt vindkraftproduksjon i Sverige og Danmark. I 2021 er situasjonen motsatt med skyhøye brenselspriser i Europa og lite vindkraftproduksjon, kombinert med tørt vær i Norden.

Hva betyr utbygging av mer vindkraft for strømprisene? Hva med nye kraftkabler til Europa? Hvilken betydning har en ønsket klimapolitikk på strømprisen? Og hvordan kan prisrisiko håndteres?

I dette webinaret vil vi gå gjennom hvordan både det fysiske og finansielle kraftmarkedet fungerer. Vi ser på historisk utvikling, hva som har drevet strømprisen og hva som vil være bestemmende fremover. Vi ser også på hva som skaper prissvingninger og hvordan prisrisiko kan håndteres med finansielle kontrakter eller langsiktige fysiske kraftavtaler.

 

I dette webinaret vil vi gå gjennom hvordan både det fysiske og finansielle kraftmarkedet fungerer. Vi ser på historisk utvikling, hva som har drevet strømprisen og hva som vil være bestemmende fremover. Vi ser også på hva som skaper prissvingninger og hvordan prisrisiko kan håndteres med finansielle kontrakter eller langsiktige fysiske kraftavtaler. 

Hva får du kunnskap om?

 • Hvordan fungerer kraftmarkedet? 
 • Hva driver strømprisen? 
 • Hva er risikoen knyttet til strømprisen? 

Hvem er det for?

Alle som ønsker å lære mer om hvordan kraftmarkedet fungerer, hva som driver strømprisen og hvordan prisrisiko knyttet til strømprisen kan håndteres. Vi legger opp til at journalister kan "henge" igjen etter endt webinar for å stille spørsmål til foredragsholder. 

Hvordan gjennomføres webinaret?

Våre webinarer er online seminarer du kan delta på fra hvor som helst. Meld deg på og du vil motta en link dagen før sendestart. Underveis i sendingen har du mulighet til å stille spørsmål til kursholderen via chat.

Dersom tidspunktet ikke passer, meld deg på - og vi sender deg opptaket i etterkant. Opptaket vil være tilgjengelig 1 uke etter sending. 

Foredragsholder

Marius Holm Rennesund er partner i konsulentselskapet THEMA Consulting Group. Marius har over de siste 15 årene opparbeidet seg en bred erfaring fra energimarkedene med fokus på markedsanalyse, og jobber spesielt med prisprognoser for det nordiske og europeiske kraftmarkedet og markedet for elsertifikater. Han har den siste tiden også jobbet mye med langsiktige kraftkontrakter.

Marius har også erfaring fra handel med kraftderivater som en del av Statkrafts hedging-team, analyser av globale energimarkeder som kull og LNG fra Nena Asia i Singapore, og fra Olje- og energidepartementet.

Marius er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo og har tatt kraftanalytikerstudiet ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Fantastisk foredragsholder som var både kompetent, pedagogisk og engasjert. 

Sitat fra deltaker på kurset "Derfor svinger kraftprisen" i 2019

Tema og kvalitet var meget bra. Fint at det gikk an å stille spørsmål underveis.

Sitat fra deltaker på kurset "Derfor svinger kraftprisen" i 2019

Praktiske opplysninger

Informasjon og avbestillingsregler

Presentasjoner
Lenke til presentasjoner vil bli sendt per e-post med evaluering i etterkant av arrangementet. Ved å delta på dette kurset godtar du at webinaret blir tatt opp og distribuert til deltakerne i etterkant.

Avbestillingsregler
Ved avbestilling mer enn 10 arbeidsdager før start gis full refusjon. Ved 10-4 arbeidsdager før arrangementets begynnelse refunderes 50%. Ved mindre enn 4 arbeidsdager før arrangementets start gis ingen refusjon. Det gis ingen refusjon mot enkeltmåltider som ikke benyttes. Ved sykdom kreves legeattest for å få refundert deltakeravgift. Energi Norge AS har ingen erstatningsansvar ved hendelser utenfor Energi Norge AS sin kontroll slik som streik, lockout, naturkatastrofer, terror eller andre uforutsette hendelser.

Praktiske spørsmål

Faglige spørsmål

Relaterte arrangement

 1. 30. august 2022,

  Digitalt

  Flytbasert markedskobling – hvordan endrer markedsdynamikken seg?

  Etter planen introduseres flytbasert markedskobling som ny løsning for spotmarkedet i tidlig 2023. Bli med på dette webinaret for en innføring i hvilken informasjon aktørene vil få, hvordan markedsdynamikken endrer seg og hvilke erfaringer som er gjort fra parallellkjøringer.

 2. 8. september 2022,

  Clarion Collection Hotel Aurora, Tromsø

  Tempo og forsyningssikkerhet – Regionale næringspolitiske verksteder    

  Våre tradisjonsrike regionale næringspolitiske verksteder arrangeres tre steder i år, Tromsø – 8. september, Molde – 27.september og Hamar – 19.oktober. 

 3. 13. - 14. september 2022,

  Scandic Hell

  Smartgridkonferansen 2022

  Energi Norge har i samarbeid med Smartgridsenteret gleden av å invitere til Smartgridkonferansen 2022. Smartgridkonferansen 2022 vil være på Scandic Hell (Værnes) Mer informasjon om program, tematikk og praktisk informasjon kommer fortløpende!