Det du trenger å vite om EUs tredje og fjerde energimarkedspakke

 • 13. jun 2022Kl. 12.00–14.00
 • Digitalt
 • Medlem: 1.800,- + mva Andre: 2.500,- + mva
 • Påmeldingsfrist Snarest

Det kan være vanskelig å henge med i EUs energilovgivning, men påvirkningen den har på norsk fornybarnæring er stor. Bli med på dette webinaret for å få en overordnet og forståelig innføring i det viktigste du trenger å vite om EUs tredje og fjerde energimarkedspakke.

Hva får du kunnskap om?

Energi er et viktig politikkområde for EU. Den nødvendige overgangen til et lavutslippssamfunn, kombinert med den dagsaktuelle energikrisen i Europa har gjort at utviklingen i EUs energipolitikk har akselerert og om mulig blitt enda viktigere. Norge tar del i dette samarbeidet både gjennom EØS-avtalen, deltakelse i kvotemarkedet og felles gjennomføring av klimakutt. Denne lovgivningen påvirker oss i stor grad og har et stort nedslagsfelt.  

EUs energimarkedspakker er lovpakker som inneholder flere felles regler for kraft- og gassmarkedet i EU. Målet med disse lovpakkene er å utnytte kapasiteten på best mulig måte og gi både ren og rimelig strøm til hele Europa. EUs tredje og fjerde energimarkedspakke har vært gjenstand for debatt i Norge de siste årene.  

Det kan ofte være vanskelig å henge med i de tekniske detaljene i EU-relaterte saker. Dette webinaret gir deg derfor en enkel og forståelig innføring i det viktigste du trenger å vite om EUs tredje og fjerde energimarkedspakke. Dette inkluderer en tematisk gjennomgang av de viktigste utviklingene i kraftmarkedet, det viktigste du trenger å vite om ACER og en innføring i hvordan fjerde energimarkedspakke skiller seg fra den tredje.  

 • Hovedlinjene i kraftmarkedet vårt 
 • Det viktigste du trenger å vite om markedsregelverket 
 • Det viktigste du trenger å vite om ACER 
 • Hva er nytt med "Ren energi-pakken"? (EUs fjerde energimarkedspakke) 
Hvem er det for?  

Dette webinaret gir en grunnleggende og forståelig innføring i EUs energimarkedspakker. Deltakelse krever ingen forkunnskaper. Webinaret er særlig aktuell for deg som jobber i tilknytning til fornybarnæringen, men kan også være aktuelt for andre med interesse for politikk.  

Hvordan gjennomføres webinaret?

Alle våre webinarer er online seminarer som du kan delta på fra hvor som helst. Du melder deg enkelt på via påmeldingsskjema, og dagen før sendestart vil du motta en lenke til webinaret. Underveis i webinaret har du mulighet til å stille spørsmål til foreleser via chat.

Dersom oppsatt tidspunktet for webinaret ikke passer for deg, meld deg på - og vi sender deg opptaket og presentasjonene i etterkant. Opptaket vil være tilgjengelig én uke etter sending. 

Foredragsholder

Program
 • 12.00 - 12.05
  Introduksjon og velkommen
  • Nina Helene von Hirsch
   Energi Norge
 • 12.05 - 12.55
  Del 1: Introduksjon av tredje pakke
 • 12.05 - 12.20
  Fra energiloven til energiunion
  • Bendik Solum Whist
   Energi Norge
 • 12.20 - 12.40
  Det viktigste du trenger å vite om markedsregelverket
  • Henrik Bjørnebye
   BAHR
 • 12.40 - 12.55
  ACER
  • Henrik Bjørnebye
   BAHR
 • 12.55 - 13.05
  Pause
 • 13.05 - 14.00
  Del 2: EUs fjerde energimarkedspakke
 • 13.05 - 13.25
  Hva er nytt med fjerde pakke (Ren energi-pakken)?

  - Kraftmarkedsregelverket

  - ACER-forordningen

  • Caroline Skaar Landsværk
   Partner, Wikborg Rein
 • 13.25 - 13.45
  Hvor går EUs energipolitikk?

  -Øvrig regelverk i 4. pakke (Ren energi-pakken) 

  -Utvikling videre 

  • Ragnar Semundseth
   OED – Norges delegasjon til EU
 • 13.45 - 14.00
  Oppsummering og spørsmålsrunde
  • Nina Helene von Hirsch
   Energi Norge

Praktiske opplysninger

Informasjon og avbestillingsregler

Presentasjoner
Lenke til presentasjoner og opptak fra webinaret vil bli sendt per e-post med evaluering i etterkant av arrangementet.

Avbestillingsregler
Ved avbestilling mer enn 10 arbeidsdager før start gis full refusjon. Ved 10-4 arbeidsdager før arrangementets begynnelse refunderes 50%. Ved mindre enn 4 arbeidsdager før arrangementets start gis ingen refusjon. Ved sykdom kreves legeattest for å få refundert deltakeravgift. Energi Norge AS har ingen erstatningsansvar ved hendelser utenfor Energi Norge AS sin kontroll slik som streik, lockout, naturkatastrofer, terror eller andre uforutsette hendelser.

Hvordan gjennomføres webinaret?
Våre digitale webinarer kan du delta på fra hvor som helst (så lenge du har en PC eller en mobiltelefon tilgjengelig). Du trenger kun å melde deg på og dagen før webinaret vil du motta en link til arrangementet. Du har muligheten til delte i dialogen ved å stille spørsmål til foreleser via chat. Dersom tidspunktet for arrangementet ikke passer, meld deg på også sender vi deg opptaket og presentasjonene i etterkant. Opptaket vil være tilgjengelig i én uke.

Praktiske opplysninger

Faglig ansvarlig

Relaterte arrangement

 1. 18. august 2022,

  Digitalt

  Nettilknytning og nettkostnader

  Størrelsen på investeringene i distribusjonsnettet avhenger ofte av bestillingene som kundene gjør. Har nettselskapene noen virkemidler for å begrense disse?

 2. 23. august 2022,

  Digitalt

  Ny nettleie og styringssystemer

  Ny nettleie innføres 1.7.2022 etter mange år med diskusjon. Nettleien har et tidsdifferensiert energiledd og et kapasitetsledd basert på målt effekt hos kundene.

 3. 30. august 2022,

  Digitalt

  Flytbasert markedskobling – hvordan endrer markedsdynamikken seg?

  Etter planen introduseres flytbasert markedskobling som ny løsning for spotmarkedet i tidlig 2023. Bli med på dette webinaret for en innføring i hvilken informasjon aktørene vil få, hvordan markedsdynamikken endrer seg og hvilke erfaringer som er gjort fra parallellkjøringer.