Er forsyningssikkerhet en hemsko for ny industri?

 • 6. sep 2022Kl. 09.00–11.00
 • Digitalt
 • Medlem: 1.800,- + mva Andre: 2.500,- + mva
 • Påmeldingsfrist 5. sep

Elektrifiseringen og ny grønn industri utfordrer nettkapasiteten flere steder i Norge. Behandlingskøen for konsesjonssøknader hos NVE er lang, og nettselskapene har i økende grad utfordringer med større tilknytninger. Bli med på webinar for å høre de forskjellige aktørene svare på spørsmål og diskutere problemstillingene

#005

På grunn av forsyningssikkerheten i Norges transmisjonsnett, er N-1-kriteriet et viktig grunnprinsipp i nettplanleggingen. Dette kriteriet fører imidlertid til at store deler av nettkapasiteten mye av tiden forblir ubrukt, i stedet for at ny grønn industri kunne utnyttet denne kapasiteten.

Bør definisjonen av samfunnsøkonomisk rasjonell utviklingen av kraftsystemet revurderes, hvor også samfunnsøkonomiske kostnader og gevinster i form av (tapt) verdiskapning vektlegges? Hva tenker Statnett om mer risikobasert drift av nettet? Hvilke andre tiltak er nødvendig dersom driften skal bli mindre konsekvensbasert, og hva tenker industrien om dette?

Disse og flere andre spørsmål vil behandles og diskuteres i dette webinaret.

Hvordan gjennomføres webinaret?

Alle våre webinarer er online seminarer som du kan delta på fra hvor som helst. Du melder deg enkelt på via påmeldingsskjema, og dagen før sendestart vil du motta en lenke til webinaret. Underveis i webinaret har du mulighet til å stille spørsmål til foreleser via chat.

Dersom oppsatt tidspunktet for webinaret ikke passer for deg, meld deg på - og vi sender deg opptaket og presentasjonene i etterkant. Opptaket vil være tilgjengelig én uke etter sending. 

Program
Tirsdag 6. september
 • 09.00 - 09.05
  Velkommen
  • Jørn Bugge
   Energi Norge AS
 • 09.05 - 09.25
  Fra N-1 til N-0,9 et realistisk alternativ?
  • Jonas Alexandersson
   Aabø PowerConsulting
 • 09.25 - 09.45
  Hva skal til for å gå over til en mindre konsekvensbasert og mer risikobasert drift av nettet? Er N-0,9 driftsmessig forsvarlig i dag?
  • Anne Sofie Ravndal Risnes
   Statnett
 • 09.45 - 10.05
  Dynamisk kapasitet – mulighetene eksisterer
  • Therese Åsheim
   Heimdall Power
  • Arva
   TBA
 • 10.05 - 10.25
  Probabilistisk simulering i planlegging og drift med MONSTER
  • Ingeborg Ligaarden
   Statnett
 • 10.25 - 10.35
  Spørsmål og avslutning
  • Jørn Bugge
   Energi Norge AS

Faglige spørsmål

Praktiske opplysninger

Praktiske opplysninger

Informasjon og avbestillingsregler

Presentasjoner
Lenke til presentasjoner og opptak fra webinaret vil bli sendt per e-post med evaluering i etterkant av arrangementet.

Avbestillingsregler
Ved avbestilling mer enn 10 arbeidsdager før start gis full refusjon. Ved 10-4 arbeidsdager før arrangementets begynnelse refunderes 50%. Ved mindre enn 4 arbeidsdager før arrangementets start gis ingen refusjon. Ved sykdom kreves legeattest for å få refundert deltakeravgift. Energi Norge AS har ingen erstatningsansvar ved hendelser utenfor Energi Norge AS sin kontroll slik som streik, lockout, naturkatastrofer, terror eller andre uforutsette hendelser.

Hvordan gjennomføres webinaret?
Våre digitale webinarer kan du delta på fra hvor som helst (så lenge du har en PC eller en mobiltelefon tilgjengelig). Du trenger kun å melde deg på og dagen før webinaret vil du motta en link til arrangementet. Du har muligheten til delte i dialogen ved å stille spørsmål til foreleser via chat. Dersom tidspunktet for arrangementet ikke passer, meld deg på også sender vi deg opptaket og presentasjonene i etterkant. Opptaket vil være tilgjengelig i én uke.

Relaterte arrangement

 1. 18. august 2022,

  Digitalt

  Nettilknytning og nettkostnader

  Størrelsen på investeringene i distribusjonsnettet avhenger ofte av bestillingene som kundene gjør. Har nettselskapene noen virkemidler for å begrense disse?

 2. 23. august 2022,

  Digitalt

  Ny nettleie og styringssystemer

  Ny nettleie innføres 1.7.2022 etter mange år med diskusjon. Nettleien har et tidsdifferensiert energiledd og et kapasitetsledd basert på målt effekt hos kundene.

 3. 30. august 2022,

  Digitalt

  Flytbasert markedskobling – hvordan endrer markedsdynamikken seg?

  Etter planen introduseres flytbasert markedskobling som ny løsning for spotmarkedet i tidlig 2023. Bli med på dette webinaret for en innføring i hvilken informasjon aktørene vil få, hvordan markedsdynamikken endrer seg og hvilke erfaringer som er gjort fra parallellkjøringer.