Her kan du lese om alle fordelene du får som medlem av Energi Norge.
Som medlem er kompetansen til et av de største arbeidsrettslige fagmiljøene i landet tilgjengelig for deg døgnet rundt gjennom Arbinn.no. Det gir deg en trygghet som arbeidsgiver.
Innholdet på Arbinn.no lages av NHOs advokater og HMS-eksperter. Få svar på spørsmål om ansettelser, permittering, sykefravær, HMS og mye mer.
Som medlem har du tilgang til en rekke maler og dokumenter. Flere av dem finnes også på engelsk.
En ansettelsesprosess kan være krevende. Du har plikter både før ansettelse, under jobbintervjuet og ved etablering av arbeidsforholdet. I tillegg er det helt essensielt med en grundig ansettelsesprosess for å sikre seg de beste kandidatene. En ansettelse forplikter. Denne veilederen gjør prosessen fra start til slutt lettere for deg.
I denne veilederen guider vi deg gjennom hvilke krav loven stiller for at det skal være adgang til å benytte innleid arbeidskraft eller entrepriser, og hvilke plikter og rettigheter som følger med slike ordninger.
Sender bedriften din e-poster med markedsføring av varer eller tjenester? Da må du ta hensyn til personvern og samtykke. I denne veilederen får du innsikt i hvilke regler som gjelder.
Hovedregelen i norsk arbeidsliv er fast ansettelse. I visse tilfeller er det mulig å ansette noen midlertidig. For eksempel når du trenger en vikar, eller arbeidet er av midlertidig karakter. Denne veilederen gir deg en gjennomgang av muligheter loven gir, samt vurderinger og grep du må ta for å ansette noen midlertidig.
Denne veilederen gjelder nedbemanninger som følge av forhold på arbeidsgivers side, som for eksempel svakere omsetning, ny teknologi, endret ordretilgang eller andre endrede behov.
En oppsigelse skal aldri komme overraskende på en ansatt. Målet må alltid være å få arbeidsforholdet til å fungere, slik at problemet løses. For å unngå konflikt ved en oppsigelse er det viktig å ha gjennomført en god prosess i forkant. En grundig prosess er dessuten viktig for at oppsigelsen skal være gyldig.
Når bedriften ikke kan sysselsette arbeidstakeren på en økonomisk forsvarlig måte, og situasjonen er midlertidig, kan ansatte permitteres for en periode. Permittering innebærer at arbeidstakere blir fristilt fra arbeidsoppgavene sine, og arbeidsgiver skal bare betale lønn i en kort periode. Vilkårene for å permittere er ikke lovregulert, men de står i Hovedavtalen. Reglene gjelder også for bedrifter som ikke er bundet av Hovedavtalen. I denne veilederen gjennomgås reglene for permittering skritt for skritt.
Hvordan skal du som bedrift forholde deg til personvern og GDPR ? Her får du kunnskapen og verktøyene du trenger.
Arbeidstakere og innleide har rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten, så lenge dette ikke er i strid med annen lov, for eksempel om taushetsplikt. Varsling er både lovlig og ønsket. I denne veilederen får du svar på hvordan du går du frem for å sikre at din bedrift tilrettelegger riktig for varsling.
Når en virksomhet skifter eier eller driver, for eksempel gjennom fusjon, oppkjøp eller outsourcing, får de ansatte en rekke rettigheter. Her får du veiledning i reglene som regulerer dette.
Gjenåpning av kontor (smittevernstiltak)
Kontrolltiltak og overvåkning på arbeidsplassen (GDPR)
Risikovurdering
Strategi i bedriften for kompetanseutvikling
Vi arrangerer også gratis webinarer om ledelse til inspirasjon for alle medlemmer. Hensikten er å gi deg verdifull innsikt for å møte utfordringer du opplever nå, og utfordringer som kommer.
Se kalender med alle webinarer og medlemsmøter (arbinn.no)
Advokathjelp ved offentlige anskaffelser
Regler om offentlig anskaffelse er komplisert materie. Medlemsbedrifter i NHO kan få råd og hjelp av NHOs anskaffelseseksperter om
Våre erfarne advokater er blant de beste på feltet.
Kontaktpersoner for spørsmål om offentlige anskaffelser (for medlemmer)
Regionkontor som ivaretar interessene til medlemmene i din region
Som medlem i NHO er bedriften tilknyttet ett av 10 regionkontor. De ledes av en regiondirektør. De ansatte der har et spesielt ansvar for å ivareta interessene til medlemmene i sin region.
Regionkontorene tilbyr
De ansatte i regionene jobber kontinuerlig med å fremme interessene for næringslivet i regionen, og deres synspunkter, i samfunnsdebatten.
Regionkontoret har et bredt engasjement knyttet til både fagopplæring, høyere yrkesfaglig utdanning og akademia. NHO er representert i fylkets yrkesopplæringsnemnd, sitter i styret for den regionale fagskolen og har gode relasjoner til akademia i regionen.
Som NHO-medlem får du rabatt på kopieringsavtale med Kopinor.
Med kopieringsavtale kan bedriften kopiere og dele opphavsrettslig beskyttet materiale for intern bruk i virksomheten, for eksempel:
Les mer om medlemsfordelen
Med Kopinor-avtalen kopierer du lovlig
De unike ideene i din bedrift gir deg konkurransefortrinn! Beskytter du dem godt nok? NHO har en samarbeidsavtale med Onsagers AS som gir fordeler til NHO-medlemmer. Onsagers håndterer patenter, varemerker og designbeskyttelse, og bygger en solid IP-strategi for din bedrift.
NHO har inngått avtale med tre utvalgte leverandører av digitale medarbeiderundersøkelser. Dette er Ennova, EBHR og &frankly.
Alle tilbyr digitale verktøy for gjennomføring av medarbeiderundersøkelser i bedriften, og har gode løsninger til en gunstig pris for NHOs medlemsbedrifter.
Alle leverandørene tilbyr
De tre produktene som tilbys kan dekke ulike behov.
Digitale verktøy for medarbeiderundersøkelser (arbinn.no)
Innkjøpskjeden gir gode innkjøpsbetingelser på alt du trenger til din bedrift. Den administreres av landsforeningen NHO Reiseliv, og er åpen for medlemmer også i andre landsforeninger.
Gjennom innkjøpskompetanse og forhandlingsmakt tilbys medlemmene konkurransedyktige innkjøpsbetingelser på et bredt sortiment av varer:
Totalt inneholder sortimentet som leveres via avtalegrossistene over 10 000 varer. I tillegg kommer alle direktedistribuerte varer og tjenester. Innkjøpskjeden er eid av medlemmene og overskuddet tilbakeføres tilbake til medlemmene gjennom en attraktiv bonusordning.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?