Kundene taper hvis den nye nettleien blir utsatt

Nyhet, Strømnett

Publisert

Kraftmast med snø på seg. Foto

Foto: Statnett.

Strømkundene blir taperne om nettselskapene nå skal utsette den nye nettleien. Det er uheldig for kundene og svært krevende for nettselskapene å måtte bråstoppe nå, bare to uker før den nye ordningen skulle innføres, mener Energi Norge.

– Vi er svært overrasket over den politiske vinglingen i denne saken. Det er myndighetene selv som har pålagt nettselskapene å innføre en ny prismodell for å jevne ut strømforbruket og dermed holde nettleien lavest mulig for kundene. Selskapene har jobbet på spreng for å få dette på plass. Senest mandag denne uken bekreftet statsråden at regjeringen ikke ville utsette ordningen, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge. 
 
Han presiserer at den nye prismodellen ikke har noen som helst betydning for nettselskapenes inntekter – de skal fortsatt bestemmes av myndighetene. Modellen vil kun påvirke fordelingen av nettkostnadene mellom ulike kundegrupper. Foreløpige tilbakemeldinger fra nettselskapene viser at 50-80 prosent av kundene vil få uendret eller lavere nettleie, mens folk med høyt samtidig strømforbruk vil betale noe mer enn i dag. 
 
– Den nye nettleiemodellen vil jevne ut nettregningen mellom vinter og sommer, noe mange vil ha glede av i vintermåneder med høye strømpriser. Den har også en god fordelingseffekt ved at kunder med lavt og jevnt strømforbruk vil komme bedre ut enn i dag. Men det viktigste er at kundene får et insentiv til å unytte kapasiteten i strømnettet bedre før vi bygger nye strømlinjer, slik at vi kan holde nettleien lavest mulig over tid, sier Kroepelien.  
 
Når Stortinget nå fjerner pålegget om å innføre ny nettleie fra 1. januar, er spørsmålet hva som praktisk lar seg gjennomføre. 
 
– Nå blir det opp til det enkelte nettselskap å vurdere om de kan utsette ordningen. Vi vet at dette blir svært krevende for mange, også fordi de samtidig har fått ansvar for å beregne og utbetale strømstøtten som regjeringen innførte for en uke siden, sier Kroepelien. 

Innføring av ny nettleie har vært utredet i snart 10 år og har vært gjennom tre høringsrunder i regi av NVE, med en rekke endringer underveis. Olje- og energidepartementet besluttet i sommer at den nye nettleien skal innføres fra 1. januar 2022. 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: