Innhold

Lederpraten: Irene Vik

Irene Vik Daglig leder i Tafjord Kraftvarme AS

Irene Vik, daglig leder i Tafjord Kraftvarme.

– Vi synes det er bra at fjernvarmebedriftene har blitt mer synlige i Energi Norge, og håper at Energi Norge nå vil jobbe for et elavgiftsnivå som også er gunstig for fjernvarmebransjen.

Irene Vik

Stilling: Daglig leder Tafjord Kraftvarme AS

Bakgrunn: Jobbet flere år i Telenor Mobil med planlegging og utbygging av mobilnett. Har vært daglig leder i IT-selskap i maritim næring og engineering manager i Ulstein Group. Jeg har utdanning innen fysikk og ledelse og synes teknologiledelse er det mest interessante som fins.

 

I intervjuserien Lederpraten kan du bli bedre kjent med noen av lederne i Energi Norges medlemsbedrifter. Irene Vik er dalig leder i Tafjord Kraftvarme. De dekker i dag oppvarming tilsvarende 9.500 husstander i Ålesund.

1. Hva opptar ditt selskap mest for tiden?

Vi jobber med å teste ut smart og prediktivt vedlikehold ved hjelp av maskinlæring. Det er veldig spennende, og vi har store forventninger til at dette skal gi oss en enda mer forutsigbar driftssituasjon. Vi planlegger også vårens ovnsrevisjon med utenlandske arbeidstagere og «koronaregime». Derfor blir det mye arbeid med risikostyring både for at jobben skal bli gjort og at alle medarbeidere skal ha det bra både med hensyn til smittevern og annen HMS.

2. Hva er den største utfordringen fornybarnæringen står overfor?

Å tilpasse den fornybare kraftproduksjonen til svingningene i etterspørselen. Det blåser når det blåser, og er sol når det er sol, og vannkraft kan nok ikke tette alle hullene. Det blir spennende å se hvordan verden skal løse dette på en god måte når vi skal fullelektrifisere.

3. Hva er du mest stolt av å ha fått til de siste årene?

Les mer om Tafjord Kraftvarme

Den dagen jeg begynte i Tafjord Kraftvarme så pågikk det en ulmebrann i en avfallssilo. Slukkevann med hydrogensulfid hadde lekket ut av siloen og det luktet forferdelig i hele nabolaget. Første dagen min på jobb var det møte både med brannvesenet og bekymrede naboer. Ulmebrannen varte i flere måneder, naboene skrev leserinnlegg i avisa og vi hadde flere møter med dem for å holde dem orientert om situasjonen. Da brannen endelig ble slukket, fikk vi kake fra naboene som takket for gode møter og omtanke. Siden har vi hatt et veldig godt forhold til naboene våre, og det er svært viktig for oss. Jeg er veldig stolt av, og glad for å jobbe i en organisasjon som jobber så bra i ei krise, og det gjør den nå også, under pandemien.

4. Hvordan ser kraftmarkedet ut om 10 år?

Vi har en større andel fornybar enn vi har i dag, og vi har gitt slipp på kjernekraftangsten. Vi har innsett at å sammenligne dagens kjernekraftverk med Tsjernobyl er det samme som å sammenligne en bil fra 2020 med en 1970-tallsbil som ikke engang hadde sikkerhetsbelter.

5. Hvorfor er dere medlem i Energi Norge?

Det gir oss mer tyngde når vi jobber med rammevilkår å stå sammen i en bransjeorganisasjon. Vi synes det er bra at fjernvarmebedriftene har blitt mer synlige i Energi Norge, og håper at Energi Norge nå vil jobbe for et elavgiftsnivå som også er gunstig for fjernvarmebransjen.

6. Hva ville du gjort hvis du var energiminister for en dag?

Sørget for at thoriumressursene vi har i Norge får hjelp av et norsk fagmiljø til å bli utnyttet.Norge har store muligheter innen thoriumbasert kjernekraft, disse må vi sørge for å benytte oss av. Kjernekraft er trygt, utslippsfritt og vil sørge for at vi klarer å stoppe global oppvarming. Vi kommer ikke utenom dersom vi skal nå klimamålene.

Tre kjappe

Din favoritthobby?
Jeg trener badminton og så spiller jeg trombone i et «wannabe storband» - les: korps.

Beste boken du har lest?
Anne Franks dagbok – leste den første gang på barneskolen og senere som både ungdom og voksen.  Boken har gjort et sterkt inntrykk på forskjellige måter avhengig av min egen livserfaring de gangene jeg har lest den.

Ditt største forbilde?
Marie Curie – forskningspionér og dobbelt nobelprisvinner.

Les flere intervjuer i samme serie her.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: