Så høy kan strømstøtten din bli

Publisert

Dame holder en strømregning. Foto Caroline Roka

Stortinget har vedtatt en strømkompensasjon til privatkunder til og med mars 2022. Her kan du se hvor mye av regningen din strømstøtten dekker.

Slik fungerer ordningen: 

Dersom gjennomsnittlig spotpris der du bor er mer enn 70 øre per kWh (ekskl. mva.) i løpet av en måned, vil staten dekke 80 % av prisen over dette nivået for perioden januar til og med mars. Ordningen dekker forbruk opp til 5000 kilowattimer per måned. Kompensasjonen trekkes automatisk fra på strømregningen, eller utbetales direkte til din konto.

Hvem har rett på kompensasjon?

Alle husholdninger har rett til strømstøtte, uansett hva slags strømavtale de har. Strømforbruket varierer etter boligstørrelse og oppvarmingskilde. Ifølge Reguleringsmyndigheten for energi har 93 prosent av husholdningene et forbruk som er lavere enn 5000 kWh per måned. Ordningen gjelder ikke hytter og andre fritidsboliger.

Regneeksempel for desember 2021

I desember dekket ordningen 55 % av prisen over 70 øre per kilowattime. Gjennomsnittlig strømpris i Sør-Norge ble 177 øre/kWh. En kunde med et forbruk på 2000 kWh fikk da en strømregning på kr 4425, fratrukket et støttebeløp på kr 1471 (inkl. mva.). De fleste har strøm og nettleie på samme faktura og vil få strømkompensasjonen trukket fra på denne.

Økt strømstøtte fra januar 2022

Fra januar har Stortinget bestemt at ordningen skal utvides til å dekke 80 %. Nedenfor kan du se hvor stor kompensasjonen blir, avhengig av strømpris og forbruk. Strømprisen er oppgitt uten merverdiavgift (slik den vises på kraftbørsen Nord Pool), mens strømregning og støttebeløp er oppgitt med merverdiavgift. Nettleie, elavgift og Enova-avgift er ikke tatt med i regnestykket.

Se graf for bolig med månedlig strømforbruk på 3000 kWh 

Les mer:

Reguleringsmyndigheten for energis spørsmål og svar om strømkompensasjonsordningen. 

Les mer om ditt strømforbruk her. 

Strøm - dette betaler du for 

Hvem gjør hva i strømmarkedet? 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: