Høyere strømpriser - fornuftig å styrke strømstøtten

Publisert

Magain - dam

Kraftselskapene sparer på vannet for å sikre trygg strømforsyning til vinteren. Det fører til lavere kraftproduksjon nå og høyere priser. Det er fornuftig av regjeringen å styrke strømstøtten, så lenge det fortsatt lønner seg å spare på strømmen, mener Energi Norge.

Regjeringen har varslet at den vil forsterke strømstøtteordningen for husholdninger til å dekke 90 prosent av prisen over 70 øre per kilowattime, allerede fra 1. september i høst.

– Strømprisene i Sør-Norge er ekstreme. Folk trenger trygghet og forutsigbarhet. Vi mener det er riktig å forsterke strømstøtteordningen, så lenge det fortsatt vil være lønnsomt å sette inn tiltak for å spare på strømmen, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Det er nettselskapene som i dag sørger for at strømstøtten trekkes fra på regningen før den havner i postkassa hos kundene. Dersom politikerne ønsker å øke tilskuddet ytterligere, bør det gjøres gjennom direkte utbetalinger uavhengig av strømforbruk, slik Energi Norge tidligere har foreslått. Da oppnår man en sterkere økonomisk motivasjon for å spare på strømmen der det er mulig.

Krisetiltak for bedrifter

Videre har regjeringen varslet at den vil se på støtteordninger også for sårbare bedrifter som sliter med høye strømregninger. Dette har vært et krav fra både NHO og LO.

– Vi har forståelse for at man nå ser etter løsninger for å gi krisestøtte til bedrifter som er særlig hardt rammet og verken har mulighet til å redusere kostnadene eller velte dem over på kundene. Dette til tross for at bedrifter i utgangspunktet bør drives for egen regning og risiko. Her blir det viktig at ordningen ikke fjerner lønnsomheten av lavere forbruk. Den må heller ikke gjøre at bedrifter som allerede har betalt ekstra for fastprisavtaler får en konkurranseulempe, påpeker Kroepelien.

Vurderer magasintiltak

Regjeringen har også varslet strengere regulering av vannkraftmagasinene, slik at Norge har tilstrekkelig vann til kraftproduksjon gjennom vinteren. Hvordan dette skal løses i praksis er foreløpig ikke kjent.

– Vi har tillit til at kraftprodusentene forvalter vannressursene på en best mulig måte, slik at de kan dekke etterspørselen etter strøm til enhver tid. Vi er likevel åpne for at det utredes nye tiltak basert på den ekstremsituasjonen vi opplever nå, hvor både lite nedbør, gasskrise i Europa og økende elektrifisering påvirker markedssituasjonen her hjemme, sier Kroepelien.

Kraftselskapene har gjennom sommeren spart på vannet i de over 900 magasinene. Det har ført til at fyllingsgraden har gått noe opp, både på landsbasis og i Sør-Norge. Lavere produksjon fører også til at prisene her og nå blir høyere og at importen av kraft fra våre naboland dermed øker.

– Både kraftnæringen og myndighetene har et stort ansvar for å sikre at vi har tilgang til strøm gjennom hele året. Kraftutveksling med våre naboland er viktig for forsyningssikkerheten, derfor må vi vise oss som en pålitelig samarbeidspartner. Men i en krisesituasjon med faktisk energiknapphet, vil norske myndigheter kunne stramme inn på eksporten, avslutter Kroepelien.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Foto: Mann smiler.