Innhold

Lederpraten: Fredrik Henrik Behrens

Nyhet, Medlemskap og fordeler

Publisert

Mann med gul hjelp og arbeidsjakke. Foto

Bygging av Jølstra Kraftverk og fullføring av fusjonsdiskusjonene med Sogn og Fjordane Energi (SFE) er det som opptar Sunnfjord Energi mest for tiden. Foto: Sunnfjord Energi

Fredrik Henrik Behrens mener at fornybarnæringens største utfordring er at hensynet til naturmangfoldet balanseres mot menneskenes behov for fornybar energi.

Fredrik Henrik Behrens

Stilling: Administrerende direktør i Sunnfjord Energi

Bakgrunn: Har lang fartstid fra Kværner Rosenberg i Stavanger og Elkem. Har blant annet vært administrerende direktør i bedrifter som Kværner Rosenberg, Kværner Mandal, Elkem Bjølvefossen og Icelandic Alloys med erfaring fra innland og utland.

Han er administrerende direktør i Sunnfjord Energi, et integrert kraftselskap med kraftproduksjon, drift og bygging av nett, og salg av kraft. Selskapet har hovedkontor i Førde og har rundt 110 årsverk. Da er det positivt at Behrens største forbilde er de som har et gullkorn å dele når de svirrer forbi og gir positiv energi i arbeidsdagen.

Hva opptar ditt selskap mest for tiden?

Bygging av Jølstra Kraftverk og fullføring av fusjonsdiskusjonene med Sogn og Fjordane Energi (SFE). 

Hva er den største utfordringen fornybarnæringen står overfor? 

At hensynet til naturmangfoldet balanseres mot menneskenes behov for fornybar energi. Det er internasjonale problemstillinger som krever at vi er internasjonalt orientert med våre ressurser og begrensninger. 

Hva er du mest stolt av å ha fått til de siste årene?

Vi har ferdigstilt Kjøsnesfjorden Kraftverk i Jølster og fått tildelt elsertifikat på produksjonen derfra. Elsertifikatene var viktige for vår deltaking i framtidsinvesteringer som bedre nett, Fjordvarme i Førde sentrum og nå sist utviklinga av Jølstra kraftverk. 

Tre kjappe

Din favoritthobby?

Ro min 36 år gamle Oselver på flatt vann en solrik dag. Det er aller best når Kjersti blir med.

Beste boken du har lest?

I det siste: Silkeveiene, en ny vinkel på verdenshistorien.

Ditt største forbilde?

De varer ikke så lenge, jeg har lært mye fra mange forbilder opp gjennom årene og er ikke utlært enda. De som har et gullkorn å dele når de svirrer forbi og gir oss positiv energi i arbeidsdagen står høyt i kurs.

Hvordan ser kraftmarkedet ut om 10 år?

Veldig svingende. Vi vil ha innslag av kull, men overgangen til gass som marginalpris er mer tydelig. Vi får flere dager med kraftoverskudd fra vind.

Hvorfor er dere medlem i Energi Norge?

Foreningen er ledende i myndighetskontakt og har mange viktige opplæringstilbud. Vi var tidligere også medlem av KS, men fant det besparende å holde oss til en forening.

Hva ville du gjort hvis du var energiminister for en dag?

Flyttet kontroll med Statoil-aksjene (Equinor) fra Olje- og energidepartementet til Næringsdepartementet for å dempe den store innflytelsen Equinor har på konsesjonsmyndighetene.