Innhold

Lederpraten: Knut Barland

Nyhet, Medlemskap og fordeler

Publisert

Mann med hjelp og arbeidsdress. foto

Knut Barland er konsernsjef i Skagerak Energi. Før det jobbet han ti år i Statoil. Foto: Skagerak Energi

Hvis Knut Barland var energiminister for én dag ville han invitert finansministeren til lunsj for å overbevise henne om at grunnrenteskatten hindrer utbygging av lønnsomme vannkraftprosjekter.

Knut Barland

Stilling: Konsernsjef i Skagerak Energi.

Bakgrunn: 25 år i Statoil, 10 år i Skagerak.

Visjonen til Skagerak Energi er å være en framtidsrettet leverandør av ren energi for velferd, vekst og utvikling. Vi har tatt en prat med Barland som er konsernsjef.

Hva opptar ditt selskap mest for tiden?

Forstå og utnytte muligheter i en bransje der markeder og teknologi er i rask endring.

Hva er den største utfordringen fornybarnæringen står overfor?

For den norske kraftbransjen vil det å finne balansen mellom tilstrekkelig is i magen og iver etter å finne på noe nytt være utfordrende. Videre er jeg bekymret for at manglende evne til å fjerne flaskehalser i nettet, i og mellom land, kan komme til å forsinke utfasingen av fossil kraft og elektrifisering av samfunnet.

Les mer om Skagerak Energi her

Hva er du mest stolt av å ha fått til de siste årene?

HMS-forbedring og effektiviseringstiltak. Og en betydelig aktivitetsøkning på FoU og innovasjon.

Hvordan ser kraftmarkedet ut om 10 år?

Veksten i sol på hustak her i Norge flater ut, mens sol- og vindvindparker konkurrerer ut kull og kjernekraft. Naturgass og vannkraft balanserer etterspørselen, mens batterier fikser kortvarige, tekniske behov. 

Tre kjappe

Din favoritthobby? Ski om vinteren, sjøliv om sommeren. Høst og vår er det planlegging av vinteren og sommeren, samt forefallende vedlikeholdsarbeid.

Beste boken du har lest? "Tre kamerater" av Erich Maria Remarque.

Ditt største forbilde? Sam Eyde, med Gunnar Knudsen hakk i hæl.

Hvorfor er dere medlem i Energi Norge?

Uten fornybarnæringen, som Skagerak Energi er en del av, blir det ikke noe grønt skifte. Energi Norge er viktig for å spre kunnskap om fornybart, og for å sette søkelyset på bransjens samfunnsbidrag og rammevilkår. Vi ønsker jo å bidra inn i det grønne skiftet og i omstillingen til det fullelektriske samfunn, men rammevilkårene kan bremse eller gi fart.

Hva ville du gjort hvis du var energiminister for en dag?

Jeg ville invitert finansministeren til lunsj for å overbevise henne om at grunnrenteskatten hindrer utbygging av lønnsomme vannkraftprosjekter.