Innhold

Lederpraten: Mona Askmann

Nyhet, Medlemskap og fordeler

Publisert

Kvinne men langt blondt hår som smiler. foto

Administrerende direktør Mona Askmann i Norgesnett er opptatt av pris og kvalitet til kundene, men løfter også blikket for å posisjonere selskapet for ulike fremtidsscenarioer. Foto: Energi Norge

– Norge har fantastiske fornybare energiressurser i form av vann, vind og til dels sol. For å bidra til et mer fornybart og klimavennlig samfunn er det viktig at disse ressursene tilgjengeliggjøres i et internasjonalt energimarked.

Mona Askmann

Stilling: Administrerende direktør i Norgesnett

Bakgrunn: Direktør i Energi Norge, ulike lederstillinger i KPMG, IBM og Cap Gemini. Første jobb i Nexans Kabel.

Mona Askmann er administrerende direktør i Norgesnett som har ansvaret for strømnettet i Ski, Enebakk, Røyken, Nesodden, Askøy, Hvaler og Fredrikstad. Vi har tatt en prat med Askmann, som også tidligere har jobbet i Energi Norge, om hvordan det er å være sjef i nettselskapet og hennes tanker rundt fornybarnæringen. 

Hva opptar ditt selskap mest for tiden?

Levere strøm til kundene med høy leveringssikkerhet og kvalitet til en lavest mulig pris. Det betyr stort fokus på effektivisering, primært i form av automatisering av arbeidsprosesser og tilstandsovervåking i nettet.
I tillegg prøver vi å løfte blikket for å mene noe om ulike framtidsscenarioer slik at vi er rett posisjonert i forhold til vår strategi. 

Les mer om Norgesnett her

Hva er den største utfordringen fornybarnæringen står overfor?

Norge har fantastiske fornybare energiressurser i form av vann, vind og til dels sol. For å bidra til et mer fornybart og klimavennlig samfunn er det viktig at disse ressursene tilgjengeliggjøres i et internasjonalt energimarked. Vi må få til et kostnadseffektivt energisystem uten flaskehalser. 

Hva er du mest stolt av å ha fått til de siste årene?

Jeg stolt av å jobbe i Norgesnett, med så mange kompetente kollegaer som virkelig gjør en solid innsats for kundene hver eneste dag. Det er motiverende, lærerikt og gøy å komme på jobb. Siden jeg bare har vært i selskapet i ett år, kan jeg ikke ta æren for kulturen. I tillegg er jeg veldig stolt av den utviklingen vi fikk til i EnergiAkademiet (Energi Norge AS), både når det gjelder kompetansehevende tilbud, økningen i FoU og den økonomiske utviklingen i selskapet. 

Tre kjappe

Din favoritthobby? Fjellet hele året, fysisk aktivitet, søm og med tre ivrig bandybarn er jeg en entusiastisk bandysupporter.

Beste boken du har lest? Umulig spørsmål, men en favorittforfatter er Michel Houellebecq og hans bok Kartet og terrenget anbefales.

Ditt største forbilde? Akkurat nå er det Gunhild Stordalen. Vanvittig hva hun har fått til, og hun kjemper for en usedvanlig viktig sak på en klok måte. Jeg har akkurat lest boka hennes og ble ikke noe mindre imponert.

Hvordan ser kraftmarkedet ut om 10 år?

Jeg håper vi har kommet et steg videre mot et velfungerende og kostnadseffektivt energimarked som også utenfor Norge i mye større grad består av fornybare energikilder. Vi vil få økt lokal produksjon og større innslag av batterier for å kompensere for uregulerbar kraftproduksjon. Dessuten tror jeg automatiseringen vil endre mange prosesser. 

Hvorfor er dere medlem i Energi Norge?

Jeg har stor tro på at det er lettere å få gjennomslag hos politikere og myndigheter når man står samlet om tydelige budskap. Dessuten tenker jeg det er viktig for bransjen å ha en arena for kompetanse- og erfaringsutveksling. Ulike bransjeveiledere er både kostnadseffektivt og kvalitetshevende.

Hva ville du gjort hvis du var energiminister for en dag?

Tilrettelagt for et internasjonalt energimarked.