Vannkraft sparer Norge for milliarder i flomskader

Publisert

Et vannmagasin med en demning. Foto

Det er viktig å beholde fleksibel fylling og tapping av vannmagasiner for å kunne hindre flomskader lengre ned i vassdragene. Foto: E-CO Energi.

Kraftselskapenes mulighet til å holde igjen vann i magasiner, hindrer flomskader for over 100 millioner kroner årlig bare i Telemark. Det viser en ny rapport Multiconsult har utarbeidet for Energi Norge.

Forsikringsutbetalinger etter flomskader er nesten firedoblet etter 2010, og beløper seg nå til 400-600 millioner kroner årlig. Klimaendringene vil føre til økte flomproblemer, og NVE varslet denne uken fare for stor vårflom i Sør-Norge

FlomrapportFlomrapport

Rapporten ble presentert i Skien torsdag. Her diskuteres den av varaordfører Erik Næs (KrF) fra Skien, ordfører Gry F. Bløchlinger (Ap) fra Notodden og fylkespolitiker Terje Riis-Johansen (Sp). Til venstre Eivind Heløe fra Energi Norge.

Uten den regulerte vannkraften ville skadene blitt mye større. Det viser en fersk rapport fra Multiconsult som ble presentert i Skien torsdag denne uken. Det er første gang samfunnsverdien av flomdempingen er blitt beregnet. Og tallene er overraskende høye.

Må beholde fleksibiliteten

– Bare langs Skiensvassdraget i Telemark er samfunnsverdien anslått til to-tre milliarder kroner i reduserte flomskader. I årene fremover må vi ta høyde for enda våtere og villere vær. Da er det viktig å beholde stor fleksibilitet i magasinene, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Han trekker frem et eksempel fra Sørlandet i fjor høst, der kraftselskapet forutså flommen og tappet ned et stort magasin med 1,7 meter. Dermed gjorde de plass til det voldsomme regnskyllet og reduserte flomskadene betydelig.

– Vi foreslår at flomdemping må regnes inn som en verdi når både eksisterende og nye vannkraftkonsesjoner skal vurderes. Dette er høyst aktuelt når NVE de nærmeste årene skal gjennomgå vilkårene for 300 gamle konsesjoner, påpeker Ulseth.

Nabovassdrag unngikk skader

Et annet eksempel fra rapporten er fra flommen på Vestlandet i oktober 2014. Da fikk Flåm og Odda skader for over 500 millioner kroner, mens det ikke ble skader i de regulerte nabovassdragene Aurland og Tyssedal.

– Kommuner, fylkesmenn og beboere er lite kjent med de store verdiene som reguleringsmagasiner har for vern av flomutsatte områder. Vi trenger en ny diskusjon om dette. Til sammenlikning diskuteres ofte flomtunneler med kostnader på flere hundre millioner kroner, sier Ulseth.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: