– Norgespris vil kreve mer kraft - ingen nye tiltak fra regjeringen

Publisert

Foto: Kraftstasjon med mye vann

Hunderfossen kraftverk. Vann som strømmer igjennom en av slusene.

Innføringen av norgespris vil kreve økt kraftproduksjon, men regjeringen kommer ikke med nye tiltak på sol og vind.

Under fremleggingen av revidert nasjonalbudsjett er Bård Standal, nestleder i Fornybar Norge, overrasket over at regjeringen ikke følger opp norgespris med tiltak for mer lokal kraftproduksjon.

– Norge trenger mer kraft, og norgespris vil forsterke dette behovet. Økt kraftproduksjon er det beste tiltaket for å redusere statens strømsubsider. I 2026 anslås norgespris å koste staten 6,6 mrd. kroner. Vi har derfor gitt regjeringen en meny for å hjelpe kommunene med mer kraft, blant annet kartlegging av grå arealer, kompetansetjeneste på sol og vind, og tilskudd til lokale energiplaner. Ingenting av dette følges opp, sier han.

– Stortinget har heldigvis siste ord, så saken er ikke avgjort. Sol på taket er et lavterskeltilbud for folk til å bli med på det grønne skiftet. Nå er det full stopp for sol. Dette har også næringspolitiske effekter. Vårt inntrykk er at den norske solbransjen står foran en svært alvorlig situasjon nå, mens veksten skjer i resten av Europa  

Standal trekker frem redusert  elavgiften som et bra tiltak fra regjeringen for forbrukeren. 

– Regjeringen reduserer nå el-avgiften med 4,4 øre per kWh. Dette er bra for forbrukere og bedrifter over hele landet, og noe vi har etterlyst, sier han. Standal mener likevel at regjeringen kunne gått lengre: - De har snakket om å fjerne moms på nettleien, men dette ser vi ikke noe til nå, sier han. 

Standal er glad for at det ikke kommer noen endringer av havvindplanene. Han trekker også fram oppfølging av kjente tiltak som positivt, blant annet 30 millioner kroner for å gi fritak for elavgift i en delingsordning for fornybar kraft, samt at fjernvarmekunder også blir innlemmet i strømstøtteordningen og norgespris.

Lovforslaget om norgespris kom ikke i revidert budsjett, men er ventet snarlig fra regjeringen. Regjeringen har likevel kommet med noen detaljer, blant annet tydelige volumbegrensninger, noe Fornybar Norge også har tatt til orde for. Forbrukstaket vil bli satt til 4000 kWh for boliger og 1000 kWh for fritidsboliger. Regjeringen skriver at 91 prosent av husholdningene vil komme under denne terskelen.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Portrettfoto i studio av Bård Standal med hvit bakgrunn.
Les mer