2.2 Personskader
Det vises til Arbeidstilsynets definisjon av hva som er alvorlig personskade, og skal meldes til Arbeidstilsynet. Alle ulykker forårsaket av strømgjennomgang og lysbue skal meldes til DSB.
2.2.1 H1-skader og H1-frekvens
H1- skade / LTI (Lost Time Injury) defineres som arbeidsrelatert personskade som har ført til fravær ut over skadedagen (egenmeldt og eller sykemeldt). Skaden skal ha oppstått av en plutselig og uventet påkjenning på kroppen i forbindelse med arbeid. Kink eller forstrekning oppstått under bæring, løfting eller lignende regnes ikke med, med mindre det har skjedd noe ulykkesartet. Skaden skal ha ført til at personen blir fysisk eller mentalt ute av stand til å arbeide neste planlagt arbeidsdag eller skift i henhold til oppsatte planer. Fraværet beregnes i utgangspunktet fra dagen etter skaden.
Hva gjør jeg hvis den skadede har fri?
Hvis den skadet personen har fri eller avspasering dagen etter skadedagen, skal personskaden ikke registreres som H1-skade. Det er kun om personen blir sykmeldt (legemeldt) eller leverer egenmelding etter den/de plangte fridagene som personskaden skal registreres som H1-skade. Da med de antall dager som personen er sykmeldt utover fridagene og avspaseringsdagene. Dersom dagen etter skaden benyttes til å oppsøke lege eller foreta enkel behandling uten sykemelding eller egenmelding, regnes ikke skaden som H1-skade.
Hva er verdi?
Verdi er satt til at en normal arbeidsuke er fem dager.
Hva gjør jeg om arbeidstager kommer på jobb som normalt dagen etter, men deretter leverer inn sykefravær?
Kan fraværet knyttes dirkete til skaden på et senere tidspunkt skal den inkluderes i H1-verdi beregningen.
Hva med dødsulykker?
Dødsulykke skal regnes som en H1-skade og inngå i H1-frekvensen. Eventuelle dødsulykker knyttet til 3.part skal ikke registreres som H1-skade.
Hvordan regner jeg ut H1 frekvens?
H1-frekvens er det totale antall fraværsskader per arbeidede time. H1-frekvens beregnes på følgende måte:
H1-frekvens = (Totalt antall fraværsskader * 1 000 000) / totalt arbeidede timer
2.2.2 H2-skader og H2-frekvens
H2-skade eller TRI (Total Recordable Injuries) defineres som det totale antall arbeidsrelaterte personskader. H2-skader utgjør dermed summen av arbeidsrelaterte personskader både med og uten fravær. Førstehjelpsskader er ikke inkludert i H2-skader.
En arbeidsrelatert personskade uten fravær regnes som en skade som har oppstått av en plutselig og uventet påkjenning på kroppen i forbindelse med arbeid, og som har ført til:
- Nødvendig medisinsk behandling av medisinsk personell. Diagnostisering alene regnes ikke som behandling
- og eller begrensinger i arbeidsevne
- og eller omplassering på grunn av midlertidig redusert evne til å utføre sitt vanlige arbeid i henhold til oppsatte arbeidsplaner
H2-frekvens er det totale antall personskader per arbeidede time. H2-frekvens beregnes på følgende måte:
H2-frekvens = (Totalt antall personskader (fraværsskade + medisinsk behandling + tilrettelagt arbeid)* 1 000 000) / totalt arbeidede timer
Tabellen under viser eksempler på hva som anses som medisinsk behandling og hva som anses som førstehjelpsskade.
Tabell Eksempler på medisinsk behandling og førstehjelp
Normalt ansett som medisinsk behandling
|
Normalt ansett som førstehjelp
|
Bruk av antiseptikum under andre eller påfølgende besøk hos medisinsk personell
|
Bruk av antiseptikum under første besøk hos medisinske personell
|
Behandling fra medisinsk personell av første, andre eller tredje grads forbrenning
|
Forbrenning uten behandling fra medisinsk personell
|
Bruk av sting
|
Bruk av bandasje under første besøk hos medisinsk personell
|
Bruk av hefteplaser eller steristrips i stedet for sting
|
Bruk av elastisk bandasje under første besøk hos medisinsk personell
|
Fjerning av fremmedlegemer som sitter fast i øye
|
Fjerning av fremmedlegemer som ikke sitter fast i øye og hvis bare øyeskylling er nødvendig
|
Fjerning av fremmedlegemer fra sår, hvis prosedyren er komplisert på grunn av sårets størrelse eller plassering
|
Fjerning av fremmedlegemer fra sår, hvis prosedyren er ukomplisert, f.eks. med pinsett
|
Bruk av medisiner lege har tilordnet, både reseptbelagte og ikke reseptbelagte. Dette med unntak av en enkelt dose ved første besøk for mindre skade eller ubehag
|
Bruk av medisiner uten tilordning fra lege
|
Bruk av varme eller kalde omslag/bandasje under andre eller påfølgende besøk hos medisinsk personell
|
Bruk av varme eller kalde omslag/bandasje ved første besøk hos medisinsk personell
|
Kutte bort død hud - kirurgi
|
Bruk av salver til skrubbsår for å forebygge uttørring eller sprukken hud
|
Opptak til et sykehus eller tilsvarende legevakt for behandling
|
Observasjon av skader under besøk hos medisinsk personell
|
Strømgjennomgang som medfører medisinsk behandling pga akutt eller kronisk skade på hjerte- og karsystem, nervesystem, muskel- og skjelettsystem og hud (brannskader)
|
Strømgjennomgang som fører til innlegging på sykehus for observasjon
|
Kommentar: Om dagen etter skaden fører til fravær på grunn av lege eller sykehusbesøk for diagnostisering eller behandling som ikke anses som medisinsk behandling (jmf tabell over), regnes ikke skaden som en H1-skade. Fraværet må være avtalt med arbeidsgiver.
2.2.3 Tilrettelagt arbeid
Tilrettelagt arbeid defineres som å tilrettelegge arbeidsforholdene slik at personer med midlertidig redusert arbeidsevne etter personskade kan settes til egnet alternativt arbeid eller opplæringstiltak. Dersom den skadede kan settes til annet eller tilrettelagt arbeid, regnes ikke skaden som skade med fravær. Skaden skal da ikke inngå i statistikken for H1-frekvens, men for H2-frekvens.
2.2.4 Tilrettelagt arbeid
Førstehjelpsskader defineres som mindre skader som ikke trenger behandling av medisinsk personell, og inngår ikke i H2-verdi. Konsekvensene av skaden er minimale og av en slik karakter at den ansatte kan gjenoppta sitt vanlige arbeid samme dag eller dagen etter. En skade er førstehjelpsskade selv om den er behandlet av medisinsk personell, dersom medvirkning fra medisinsk personell ikke var nødvendig, for eksempel dersom en leges behandling er begrenset til å trekke ut en flis i en finger og sette på et plaster. Tabell vist under kapittel 2.2.2 synliggjør forskjellen på en førstehjelpsskade og en H2-skade.
2.2.5 Dødsfall
En plutselig arbeidsrelatert hendelse eller påvirkning som leder til død innen ett år etter hendelsen. Et dødsfall registreres som fraværsskade med ett års fravær (230 dager) fra dagen etter dødsfallet inntraff. Dødsfall regnes inngår i H1-verdi.